Ključni sastojak crne čokolade je kakao, koji je bogat gorkim supstancama fla-vonoidima, teobrominom i kofeinom. To znači da je gorča čokolada zdravija.
Sastojci
– 100 g ekspandiranog pirinča
– 200 g čokolade za kuhanje
– 2 kašike ulja
– 300 ml biljne pavlake
– 250 g jagoda
– 200 g čokolade za kuhanje
– 2 kašike ulja
– 300 ml biljne pavlake
– 250 g jagoda
Priprema
Otopiti čokoladu na pari sa uljem i dodati ekspandirani pirinač. Masu istresti u nauljen kalup za torte i staviti u frižider da se stegne. Ulupati pavlaku i dodati naseckane jagode, a nekoliko jagoda ostaviti za dekoraciju. Preko stegnute čokolade naneti šlag i dekorisati celim jagodama.
Crna čokolada se kod nas često zove i čokolada za kuvanje. Čokolada za kuvanje sadrži minimalno 34% kakao delova, kao i šećer, vanilu i soja lecitin. Neprijatelji čokolade su vlaga i
povišena temperatura, pa je nemojte čuvati u frižideru već na nekom tamnom i hladnom mestu, na primer u ostavi.
Izvor: kuhinjica.rs