Sirnjača

Mojima doma je ova varijanta najdraža, bolja im je i od makovnjače i orehnjače.



Sastojci za kvas:

3 dkg svježeg kvasa
1 žlica brašna
1 žlica šećera
1 dl toplog mlijeka

Sastojci za tijesto:


1,5 dcl mlijeka
6 dkg maslaca (+ još oko 5 dkg za kasnije premazivanje tijesta)
60 dkg brašna
malu žličicu soli
3 žlice šećera
1cijelo jaje
2 žumanjka
1 žlica kiselog vrhnja (od 200g,ostatak će vam trebati za nadjev)

Sastojci za nadjev od sira:


40 dkg svježeg sira
1 kiselo vrhnje (ostatak koji niste potrošili za tijesto)
vanilin šećer
korica od limuna
10 dkg šećera
2 žumanjka
2 bjelanjka tučena u snijeg
5 dkg grožđica (po želji)
Sastojci za premaz:
1 jaje+žlica ulja 

Priprema:

Namirnice nek uvijek budu sobne temperature.
Najprije ugrijte mlijeko te u toplo dodajte šećer i brašno zatim razmrvljen kvas. Pokrijte i nek se diže.
Za to vrijeme ugrijte posebno 1,5 dcl mlijeka i posebno rastopite maslac.
Svježi sir za nadjev stavite da se cijedi, a grožđice potopite u mlaku vodu.

U posudu stavite 40 dkg brašna promiješano sa šećerom i solju. Stavite nadignut kvas te miješajte,a onda dodajte mlako mlijeko(1,5 dcl) stalno tucite ili miješajte mikserom sa nastavcima za tijesto, žlicu kis.vrhnja, jaje, žumanjke te na kraju otopljen maslac.Tucite i dalje pa dodajte ostatak (20 dkg brašna).
Tijesto pokrijte da se diže (udvostruči).
Zatim ga izvadite na radnu plohu i samo kratko premijesite (ne trebate brašna i ne dugo ga mijesiti).
Tijesto stavite u čistu zdjelu koju ste premazali malo uljem, zatim opet pokrijte dok se ne nadigne.

Dok se tijesto diže napravite nadjev.
Promiješajte sir i vrhnje, dodajte koricu limuna, vanilijn šećer i šećer te ocijeđene grožđice.
Bjelanjke ćete istući u snijeg te primješati nadjevu od sira (čini li vam se nadjev prerijedak, dodajte par žlica oštrog brašna ili griza).

Dignuto tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj podlozi, a zatim podijelite na 2 dijela. Razvucite ga, premažite otopljenim i prohlađenim maslacem, zatim stavite polovicu nadjeva i lagano zarolajte. Stavite u tepsiju sa papirom za pečenje koji ste dobro premazali maslacem (ili margarinom) ,čak i stijenke.
Tako ponovite sa drugom. Pokrijte i nek se diže oko pola sata (Ili dok se lijepo ne nadignu). Prije nego stavite peći u ugrijanu pećnicu premažite ih sa razmućenim jajem kojem ste dodali malo ulja.
Pecite jedno 40-45 min na temperaturi oko 180C (ovisi o pećnici). Po potrebi pokrijte površinu papirom za pečenje da ne izgori korica. Ne otvarajte peć prije nego gornji sloj počme dobivati boju.Tek tada sirnjaču možete opet premazati sa ostatkom razmućenog jaja. Kad ugasite peć, otvorite vrata od štednjaka i nek tako sirnjača stoji unutra pokrivena papirom za pečenje još jedno 15 min.
Velikom tepsijom pokrijte sirnjače tako da sad tepsija sa sirnjačama bude gore. Skinite tepsiju u kojoj su se pekle i papir tako da se one hlade na obrnutoj strani. Po želji pospite šećerom u prahu.






izvor:http://www.recepti.hr/