HAPPY CAKE! ZA POLA SATA!




Potražite osvježenje u ledenim kockama ovog slatkog kolača . . . Ili da ga nazovem voćni gris kolač?? mah, meni je baš on happy cake . . .
SASTOJCI
pola paketa (250g) lisnato tjesto,ili piškote,ili biskvit,ili list oblatne,ili keksi
Voćni fil:
1/2 kg voće po želji (ribizl,kupine,maline) svježe ili smrznuto
18 žlica šećera
6 dcl vode
14 žlica grisa ( pšenična krupica )

KREMA
1 l mlijeka
3 žlice (na vrh) gustina

10 žlica grisa (pšenična krupica)
12 žlica šećera – ili više po želji



GLAZURA
oko 1.5 dcl mlijeka
25 g margarina
150 g čokolade za kuhanje

PRIPREMA

1.
Koristila sam protvan veličine 36×21 cm. Lisnato tijesto razvaljati malo  veće od ovog protvana. Položit na obrnutu stranu, podmazanu, malo nabockati vilicom i ispeći. Protvan potom oprati od masnoće i brašna (pazite da se ne opečete). Koru položiti u protvan.
Ako radite s keksama petit beurre, biskvitom, piškotama ili oblatnom nema potrebe vlažiti (omekša pod toplim filom).
2.
Voćni fil je rađen prema Triplex kockama koji me oduševio jer nema gustina uz voće. I pravila ga x puta i u kolačima, tortama te obični desert u zjelicama :))
——————————————————-
Staviti kuhati voće, vodu i šećer. Prije vrenja umiješati žicom (pjenjačom) gris. Lakše je prethodno odbrojati potrebne žlice grisa u veću šalicu i lagano sipati uz mješanje. Kuhati 3-5 min uz povremeno mješanje. Odmah sipati na pripremljenu koru i poravnati jer brzo stvrdnjava. Ostavit sa strane i skuhat kremu.
3.
6 dcl mlijeka staviti kuhati, a u preostala 4 dcl mikserom razraditi gris, gustin i šećer. Ukuhati u vrelo mlijeko, nek vri 5 min povremeno mješajući. Maknuti sa vatre, ubacit 25 g margarina i dobro izmiksati.   (Margarin je ovdje tek tolko-može i bez margarina). Odmah prelijati preko voćnog fila i poravnati. Ostaviti sa strane dok pripremite glazuru.


4.
U manju posudu uliti malo mlijeka,  oko 25 g margarina, 150 g čokolade za kuhanje. Staviti na najmanju vatru i neprestano mješati dok se sve ne rastopi. Povremeno maknuti sa vatre. Ne smije zavrijeti! Glazura treba biti glatka, bez ikakvih grudica.
Na kraju dodati sok pola manjeg limuna i brzo ujednačiti glazuru. Preliti preko kolača i poravnati.
Posluživanje
Držati u hladnjaku, najbolje preko noći, da se dobro stegne i ohladi.
——————————————————
Kolač sam nazvala happy jer je domaćica sretna što je brzooo gotova, degustatori su sretni…a i sam kolač je sretan jer lijepo izgleda, hehehe :)

http://www.coolinarika.com/