Sastojci:
Za lagani biskvit
4 bjelanjka
4 žlice šećera
4 žlice glatkog brašna
oko 1-1.5 dl mlijeka
Za vanilin kremu:
Za lagani biskvit
4 bjelanjka
4 žlice šećera
4 žlice glatkog brašna
oko 1-1.5 dl mlijeka
Za vanilin kremu:
4 žumanjka
2 cijela jaja
4 žlice šećera
3 vanilin šećera
2 žlice oštrog brašna
2 žlice gustina
5 ml vanilin arome
1/2 l mlijeka
10 dag margarina (za kreme) - a možete napraviti i kremu od vanilin pudinga ak oćete pojednostaviti (gušći puding skuhate i umiješate margarin kad se ohladi)
Za jagoda preljev:
1/2 kg jagoda
4 žlice šećera
2 dl vode
2 crvena preljeva za torte (može i prozirni)
I 200 g jagoda za nasjeckati na gotov kolač!
Priprema:
Prvo biskvit: uključite pećnicu da se zagrije na 180 ºC. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. I zatim dodavati žlicu po žlicu šećera i brašna i na najmanjoj brzini ih umiksati u snijeg da ostane prozračan. Namastiti i pobrašniti pleh veličine cca 25 x 35 cm, lagano istresti biskvit u njega, poravnati ga i peći 15 minuta. Kada je biskvit gotov, izbosti ga s vilicom na dosta mjesta, zaliti sa mlijekom i pustiti da se ohladi.
Vanilin krema: dok se kolač peče, radimo kremu. Prvo pjenasto izmiksajte žumanjke, jaja, šećer i vanilin šećer. Na štednjak staviti ugrijati 4 deci mlijeka. Zatim umiksajte u kremu i brašno, gustin, vanilin aromu i deci mlijeka. Kada mlijeko na štednjaku uzavrije, pjenjačom umiješajte kremu i uz mješanje kuhajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Potom ju prebacite u navlaženu posudu, pokrijte kremu s prozirnom folijom tako da foliju stavite direkt na kremu i pritisnetu ju na nju da nema zraka i da se ne napravi korica, pa stavite negdje da se hladi. Kad se krema ohladila, mikserom izraditi margarin i malo po malo kreme umiješati u margarin i krema je gotova.
Jagoda preljev: jagode operite, očistite, narežite i lagano izgnječite, najbolje prstima, ili vilicom. U posudu za kuhanje ulijte 2 deci vode i preljeve za tortu i izmješajte dok se prah ne otopi. Potom upalite štednjak, dodajte izgnječene jagode i šećer u posudu i sve zajedno promiješajte. Kada jagode uzavriju, ugasite štednjak i pustite da se ohlade par minuta.
Slaganje: na ohlađeni biskvit preliti jagoda preljev i pustiti da se skroz ohladi i stisne. Kad se stislo, premazati sa vanilin kremom cijelu površinu i staviti u haldnjak da se krema još stisne. Prije samog posluživanja oprati, očistiti i nasjeckati ostale jagode. Kolač rezati na kocke i na svaku kocku staviti komadiće jagoda.
izvor:http://www.recepti.hr/