Davidove rolnice

Zaista savršene, okus oraha, meda, limuna, grožđica... u prhko-lisnatom tijestu



Sastojci:

Tijesto:

1 kg glatkog brašna
50 dag margarina
4 dl kiselog vrhnja
prstohvat soli

Nadjev:

25 dag mljevenih oraha
20 dag šecera
10 dag groždica
2 žlice ruma
1 žlica meda
1 limun - ribana korica
pola žlicice cimeta
2 dl vrelog mlijeka
2 žlice (razom) prezli

Priprema:

Tijesto:

Omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.

Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noci.

Nadjev:

Izmiješati orahe, šecer, cimet, groždice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 razom punjene žlice prezli.

Izrada:

Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu kolicinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u pravokutnik velicine 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva cm unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmucenim žumanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksice duljine 4 cm.Peci 180 st.C 20 minuta.

Još tople uvaljati u šecer u prahu.







izvor:http://www.recepti.hr/