Možete li zamisliti vjernijih pratitelja nekadašnjih čestih vinskih građanskih veselica od jednostavnih i izdašnih kolača, znakovitog naziva pijanaci? Načinjeni po uzoru na seoske peretce od samog brašna i žumanjka, uz mrvicu soli, u gradu su im dodali tek malo masnoće i šećernu caklinu. No zadatak im je bio isti, onako tvrdi i zasitnih sastojaka na svakodnevnim poslijepodnevnim i večernjim dobrosusjedskim gradskim druženjima, trebali su upiti sve popijeno fino domaće vino. Nažalost, nestali su iz naših domova, onoga časa kada je u njih ušao televizor.
Sastojci:
½ kg brašna
5 cijelih jaja
5 žumanjaka
½ dl ulja
20 dag šećera
Priprema:
1. Od svih sastojaka osim šećera umiješati čvrsto tijesto
2. Ostaviti da počiva pola sata
3. Praviti jednake vjenčiće i peći u nenamazanoj tepsiji na jakoj vatri
4. Špinati šećer s malo vode i kad je dovoljno gust ubaciti u njega ohlađene pijance i miješati dok se šećer na njima ne osuši.
izvor:http://www.recepti.hr/