Lijena pita s jabukama

Starinska lijena pita.



Sastojci za koru:

400 gr brašna
200 gr masti
170 gr šećera
1 cjelo jaje i jedan zutanjak
6 žlica mlijeka
1 žlicica sode bikarbone

nadjev:

1 kg kiselih jabuka
4 žlice griza
cimeta po zelji
150 gr šećera
za posipanje po kolacu
šećer u prahu

Postupak:

Brašno, šećer i mast, dobro iraditi rukom, pa dodati i ostale navedene sastojke, zamotati u foliju i ostaviti u hladnjak a odstoji pola sata.

U međuvremenu pripremiti nadjev tako da ogulimo jabuke, izrendamo i stavimo i sa šećerom da se malo prodinstaju. Dodamo cimet po želji, pa griz i malo limuna.
Izrada kora

Podjelimo tjesto na dva djela, prvi dio razvaljamo i stavimo ga u pleh, zatim redamo nadjev od jabuka a onda i drugi dio razvaljamo i stavimo ga preko nadjeva. Probodemo vilicom na par mjesta tjesto i stavljamo peći na temperaturi od 200

kad je pečen posipamo šećerom u prahu.

eto ga, ma topi se kad jedes ovaj kolač






izvor:http://www.recepti.hr/