Sastojci:
1 (7 g) vrećica instant kvasca
250 g brašna
2 žumanca
1 dcl mlakog mlijeka
ribana korica 1 limuna
prstohvat soli
1 vanilin šećer
40 g omekšalog maslaca
30 g šećera
Sastojci za meringu:
3 bjelanca
150 g šećera
200 g marmelade/džema (od kajsija, šipka,...)
200 g marmelade/džema (od kajsija, šipka,...)
Priprema:
U zdjelu prosijati brašno, dodati kvasac pa sve izmiješati...napraviti u sredini udubinu pa u nju staviti žumanca, šećer, omekšali maslac, malo soli, vanilin šećer, ribanu koricu limuna. Mikserom izmiješati sve sastojke pa postupno dodavati mlijeko i umiješavati brašno sa strane. Izraditi dobro tijesto..
Tijesto razvaljati i prebaciti u namaštenu tepsiju dimenzija 20 x 30 cm..ostaviti da se diže na toplome nekih pola sata...peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 15 - tak minuta.
U međuvremenu pripremiti snijeg: umutiti bjelanjak pa kada su umućeni postupno im dodavati šećer muteći i dalje
Kada je tijesto skoro pečeno, premazati ga pripremljenom marmeladom/džemom, zatim pripremljenim snijegom
Kolač vratiti u pećnicu na istu temepreraturu i peći ga još oko 15 minuta ili dok ne dobije zlatnožutu boju.
Ohladiti i poslužiti izrezan na ploske.
izvor:http://www.recepti.hr/