Džem od pečenih marelica

U sezoni marelica neizbježan je i džem od marelica, kilogrami i kilogrami ovih voćkica završe u mirisnim i finim džemovima. Osim onog "standardnog" džema ja sam ovaj put napravila i džem od pečenih marelica. I napraviti ću ga i opet :)



Sastojci

1 kg marelica - očišćenih od koštica
650 g šećera (150 g +500 g )
2 vanilin šećera
1/2 limuna sok
2-3 žlice ruma

Postupak

Marelice narezati na komadiće, na 1/4. Preliti ih sokom od limuna i promiješati da se sok ravnomjerno rasporedi.
Poslagati ih u pleh od pećnice, maksimalno ih rasporediti da prekriju dno i što ostane rasporediti po njima.

Odvojiti 150 g šećera i posuti preko marelica.
Staviti u pećnicu da se peče na 180 stupnjeva, cca 30 minuta. Marelice će pustiti svoj sok, šećer će se pomalo karamelizirati, sve će fino zamirisati.
Pečene marelice prebaciti u posudu za kuhanje, dodati preostalih 500 g šećera i vanilin šećere i sve dobro umješati.

Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i na laganijoj vatri kuhati i stalno mješati još oko 1 sat dok se ne zgusne.
Na samom kraju dodati rum, umješati ga i kuhati još oko 1-2 minute.

Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i držati tako 10 minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohladi.





izvor:http://www.recepti.hr/