Sastojci:
4 rajčice srednje veličine
2 luka srednje veličine
50 ml maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
jedna vrhom puna čajna žličica koncentrata od rajčice
1 dcl crvenog vina
začini po želji (origano, majčina dušica....)
sol
Priprema:
Rajčica se nareže na veće kocke kao i crveni luk. Češnjak se nareže na tanke listiće.
U posudu se stavlja maslinovo ulje, malo se posoli, te se na njega stavlja luk, češnjak i rajčica.
Ovo je jako bitno, tek kada se sve stavi u posudu, upali se vatra na jače i pusti da se zakaramelizira, tako se dobiva slatkoća i luk ostaje u prirodnoj formi.
Potom se smanji temperatura i kad smjesa zakuha treba dodati koncentrat i vino, podliti povrtnim temeljcem ili vodom.
Umak treba kuhati do željene gustoće, a pokazatelj nafinije šporke šalše je luk koji treba biti potpuno kuhan, ali ne raspadnut.
izvor:http://www.recepti.hr/