Šalša šporka

Moja baka ju je ovako radila, predivna i "preslatka". Otkrila mi je tajnu kako da ne stvljam šećer kao neki, niže će te je i vi otkriti.



Sastojci:

4 rajčice srednje veličine
2 luka srednje veličine
50 ml maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
jedna vrhom puna čajna žličica koncentrata od rajčice
1 dcl crvenog vina
začini po želji (origano, majčina dušica....)
sol

Priprema:

Rajčica se nareže na veće kocke kao i crveni luk. Češnjak se nareže na tanke listiće.

U posudu se stavlja maslinovo ulje, malo se posoli, te se na njega stavlja luk, češnjak i rajčica.

Ovo je jako bitno, tek kada se sve stavi u posudu, upali se vatra na jače i pusti da se zakaramelizira, tako se dobiva slatkoća i luk ostaje u prirodnoj formi.

Potom se smanji temperatura i kad smjesa zakuha treba dodati koncentrat i vino, podliti povrtnim temeljcem ili vodom.

Umak treba kuhati do željene gustoće, a pokazatelj nafinije šporke šalše je luk koji treba biti potpuno kuhan, ali ne raspadnut.





izvor:http://www.recepti.hr/