Jednostavan, fantastično tijesto, puniti se može ovisno o prohtjevima: sirevima, salamama, kuhanom šunkom, namazima, kuhanim jajima, ma, prava napast...
Za tijesto je potrebno:
350 - 400 ml tople vode
600 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
120 g masti
1 žličica soli
mljeveni papar (ja sam ga dosta namljela u brašno)
Za punjenje upotrijebiti:
kobasicu, salamu
kuhanu šunku
fini sir, npr. škotski cheddar
druge vrste sira, kao tilsiter, gauda, balcavo... po želji
i još:
1 jaje
sjemenke po izboru (sezam, čurekot,....)
Priprema
sol otopiti u vodi pa sve sastojke pomiješati zajedno (mikserom sa spiralnim nastavcima). Formirati kuglu tijesta i ostaviti je odmarati oko 2 sata.
sve sastojke za punjenje izrezati na kockice (stranice oko 1/2 cm)
nadošlo tijesto prekuhati, podijeliti na tri dijela te razviti u pravokutnik dimenzija oko 45 x 10 cm
svaku traku tijesta prekriti s mješavinom za punjenje (više je bolje, vjerujte)
uviti u roladu, blago stiskajući
od dobivenih rolada napraviti pletenicu pa je premjestit u kalup za kuglof ili vijenac. pokriti krpom i ostaviti još 1 sat na toplome
pripremljen vijenac premazati ulupanim jajetom i posuti sjemenkama sezama i čurekota (po izboru) i peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 1 sata.
malo ohladiti i poslužiti toplog ili haldnog
izvor:http://www.recepti.hr/