Troslojna čoko torta
Kremasta torta od tri vrste čokolade.
Sastojci
TIJESTO
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 80 gr putera
– ¼ šolje šećera
– 4 jaja
– 1 kašičica kafe
TAMNA KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 400 ml vrhnja za kuhanje
– 1 kašika šećera u prahu
– 2 kašike kakaa
– 50 ml vode
SVIJETLA KREMA
– 400 ml vrhnja za kuhanje
– 180 gr bijele čokolade
– 1 kašičica želatine
– 1 kašika vode
Način pripreme
Bjelanca odvojite od žumanaca i umutite u čvrst snijeg sa šećerom.
Puter otopite sa čokoladom pa dodajte žumanca.
Umiješajte pažljivo bjelanca i prespite u kalup za torte.
Pecite u rerni zagrijanoj na 160 stepeni 20 minutaKakao pomiješajte sa vodom pa dodajte otopljenu čokoladu.
Dodajte vrhnje za kuhanje umućeno sa šećerom.
Prelijte preko ohlađenog tijesta i ostavite u frižideru sat vremena.
Želatinu u prahu otopite u vodi.
Čokoladu otopite sa vrhnjem pa dodajte želatinu.
Prelijte preko tamne kreme i ostavite u frižideru da se stisne.
Izvor: domacica.com