2
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/2433229/
.
Iz stare slovačke kuvarice, uz male izmene :)
Sastojci
- 500 g kora za baklavu
- 1 jaje
- 200 g Pšenične krupice Podravka
- 200 g+ 100 g šećera (kristal)
- 250 g maslaca ili margarina
- 400 ml mleka
- 100 ml kisele vode
- 2 Vanilin šećer Dolcela
- kašičica Sode bikarbone Dolcela
- 500 g višanja
Priprema
- 1.Pšenični griz propržimo na svinjskoj masti dok ne promeni boju. Mešamo da nam ne zagori. Skinemo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.
- 2.Umutimo jedno jaje, 1/2 margarina, šećer i vanilin šećer, dodamo pšenični griz, mleko, kiselu vodu i sodu bikarbonu, i sve zajedno izmešamo.
- 3.Na namašćenu tepsiju poređamo polovinu kora za baklavu i svaku premažemo smesom. U sredinu poređati višnje i isti postupak ponovite i sa drugom polovinom kora - svaku premazite smesom od griza. Baklavu isecite na kocke, prelijte preostalim rastopljenim margarinom i pecite na 200 C dok ne porumeni.
- 4.Sirup: Vodu (300 ml) stavite na šporet da provri sa šećerom (100g).Kad se baklava ispeče prelijte je pripremljenim sirupom i pokrijte.
- izvor:http://www.coolinarika.com/
- 1.