Baklava sa višnjama :)


Baklava sa višnjama :) 2
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/2433229/
.
Iz stare slovačke kuvarice, uz male izmene :)



Sastojci

  • 500 g kora za baklavu
  • jaje
  • 200 g Pšenične krupice Podravka
  • 200 g+ 100 g šećera (kristal)
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 400 ml mleka
  • 100 ml kisele vode
  • Vanilin šećer Dolcela
  • kašičica Sode bikarbone Dolcela
  • 500 g višanja
  • Priprema

    1. 1.
      Pšenični griz propržimo na svinjskoj masti dok ne promeni boju. Mešamo da nam ne zagori. Skinemo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. 
    2. 2.
      Umutimo jedno jaje, 1/2 margarina, šećer i vanilin šećer, dodamo pšenični griz, mleko, kiselu vodu i sodu bikarbonu, i sve zajedno izmešamo. 
    3. 3.
      Na namašćenu tepsiju poređamo polovinu kora za baklavu i svaku premažemo smesom. U sredinu poređati višnje i isti postupak ponovite i sa drugom polovinom kora - svaku premazite smesom od griza. Baklavu isecite na kocke, prelijte preostalim rastopljenim margarinom i pecite na 200 C dok ne porumeni.
    4. 4.
      Sirup: Vodu (300 ml) stavite na šporet da provri sa šećerom (100g).
      Kad se baklava ispeče prelijte je pripremljenim sirupom i pokrijte.
    5. izvor:http://www.coolinarika.com/