Ovo je najbogatiji i najmirisniji božićni kolač. Malo je zahtjevniji za napraviti, košta malo više, ali je praznični, tako ukusan, tako mirisan, da stvarno zaslužuje ime koje je dobio i vrijedi ga napraviti
Sastojci za tijesto:
-5 dag kandirane narančine kore
-5 dag kandirane limunove kore
-60 dag različitog suhog voća (šljive, smokve, marelice, voćni mix i dr. )
-2,5 dl viskija
-10 dag lješnjaka
-10 dag oraha
-10 dag badema
-10 dag čokolade
-10 dag marcipana
-20 dag šećera
-20 dag maslaca
-5 jaja
-20 dag brašna
-2 žlice kakao praha
-1 žličica praška za pecivo
-na vrh noža soli
-na vrh noža kardamona
-na vrh noža mljevenog đumbira
-½ žličice cimeta
-sitno naribana korica od 1 naranče
-sitno naribana korica od 1 limuna
-5 dag kandirane narančine kore
-5 dag kandirane limunove kore
-60 dag različitog suhog voća (šljive, smokve, marelice, voćni mix i dr. )
-2,5 dl viskija
-10 dag lješnjaka
-10 dag oraha
-10 dag badema
-10 dag čokolade
-10 dag marcipana
-20 dag šećera
-20 dag maslaca
-5 jaja
-20 dag brašna
-2 žlice kakao praha
-1 žličica praška za pecivo
-na vrh noža soli
-na vrh noža kardamona
-na vrh noža mljevenog đumbira
-½ žličice cimeta
-sitno naribana korica od 1 naranče
-sitno naribana korica od 1 limuna
Za preljev i ukrašavanje:
-120 ml viskija
-120 ml kuhane espreso kave
-15 dag čokolade (60 – 70% kakaa)
-7 dag maslaca
-orašasti plodovi
-suho voće
-čokolada
Priprema:
Kandiranu koru naranče i limuna te suho voće sitno nasjeckati. Staviti u odgovarajuću staklenku, zaliti s 2,5 dl viskija, žlicom dobro zbiti, zatvoriti staklenku i ostaviti 2 dana da se marinira, na sobnoj temperaturi.
Nakon 2 dana čokoladu, lješnjake, orahe i bademesitno nasjeckati. Marcipan narezati na kockice. Brašno, prašak za pecivo, sol i kakao izmiješati i prosijati. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi kremasto izmiješati sa šećerom. Zatim naizmjence dodavati mješavinu brašna i jedno po jedno jaje, neprestano miješajući.
Nakon toga dodati začine (kardamon, đumbir, cimet) i naribanu koricu naranče i limuna. Na kraju kuhačom umiješati nasjeckanu čokoladu imješavinu suhog voća zajedno s viskijem u kojem se mariniralo.
Kalup za vijenac (oko 2 – 2,5 l zapremnine) namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Uliti smjesu i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 160°C oko 75 minuta. Vrući kolač izvaditi iz pećnice (ostaviti u kalupu ), izbosti štapićem i preliti viskijem pomiješanim s ohlađenom kavom. Kolač ostaviti preko noći da se potpuno ohladi u kalupu.
Ohlađeni, natopljeni kolač istresti iz kalupa.
Maslac dobro zagrijati. Skloniti sa štednjaka i dodati sitno narezanu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i glazura dobije sjaj. Kolač preliti glazurom i prije nego se glazura stvrdne ukrasiti nasjeckanim orašastim plodovima, suhim voćem i nasjeckanom čokoladom.
Kada se glazura potpuno stvrdne kolač staviti u odgovarajuću kutiju s poklopcem i ostaviti ga na hladnoj sobnoj temperaturi 2 – 3 dana da se okusi prožmu. Kolač može stajati oko mjesec dana i to ne u hladnjaku.
Izvor: ljiljananieder.com