Sastojci:
3 srednje jabuke (oko 500 g)
1 limun
500 ml mlijeka
90 g Lino Grisa
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica Meda cvjetnog Podravka
2 jaja
200 g svježeg sira
1 Vanilin šećer Dolcela
prstohvat soli
ulje za kalup
Priprema:
1. Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete
svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke.
Nakapajte ih limunovim sokom.
2. Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte
šećer i med.
3. Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin
šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza.
4. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u
smjesu od griza i sira.
5. Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite
jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju.
6. Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu
boju.
Posluživanje:
Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Odličan je topao, ali i kad se ohladi.
Savjet:
Nabujak možete kombinirati i s drugim voćem (kruške, marelice, višnje, šumsko voće…).