...uz malo trudo do neodoljivog peciva
Sastojci
20 g svježeg kvasa
400 g glatkog brašna
80 g margarina
80 g šećera
2 žutanjka
1,5 dcl mlijeka
korica limuna
mala žličica soli
+ lagano razmućeni bjeljanjak za premaz
Kvasac razmrvite s malo šećera u malo toplog mlijeka pa ostavite da se diže.
U brašno dodajte rastopljeni margarin, šećer, žutanjke, sol, ribanu limunovu koricu. Malo promješajte i dodajte dignuti kvasac.
Toplim mlijekom umjesite tijesto i ostavite da se diže dok ne udvostruži volumen, a čim duže to bolje, pa je moguće ostaviti preko noći pokriveno tijesto na sobnoj temperaturi.
Dignuto tijesto premjesite i oblikujte pletenicu ili peciva po želji.
Oblikovano tijesto stavite u protvan na pek papir, pokrijte čistom krpom i opet ostavite da naraste.
Tada premažite bjeljanjkom, pospite šećerom i stavite da se peći oko 20 min na 190°, odnosno prilagodite svojoj pećnici.
Pecivo treba potamniti (zbog šećera) te lagaano dobiti koricu.
Čim izvadite iz pećnice prekrijte vlažnom krpom da korica omekša, dok se malo ne prohladi.
Posluživanje
Peciva su idealna za uskršnji doručak, u dio možete umješati malo grožđica natopljenih u rumu.
Fino i meko, toplo i hladno
izvor:http://www.coolinarika.com/