2
Recept za kremu sam prije puno godina dobila od svoje drage kume,odakle njoj neznam.Ona ih radi sa lisnatim,moji više vole verziju sa biskvitom. Znam samo kad god ih napravim pojedu se u tren,uvijek uspiju. Brzo su gotove i spremne za konzumaciju. Znam da na coolinarci ima more recepata za kremšnite,svaki je poseban na svoj način. Ja vam predstavljam ovaj po kojem ih radim,a vi probajte
Sastojci
Biskvit:
4 jaja srednje veličine
4 žlice šečera
4 žlice ulja
4 žlice vode
5 žlica brašna
pola praška za pecivo
Krema:
8 jaja srednje veličine
25 dkg šečera
4 vanilin šečera
30 dkg oštrog brašna
7,5 dcl vode
7,5 dcl mlijeka
15 dkg šečera u prahu
Premaz:
0.5 l vrhnja za šlag
Priprema
1.
Biskvit:
Miksati jaja sa šečerom,dodati ulje,vodu i brašno sa praškom za pecivo.
Smjesu izliti u tepsiju na pek papir i peći 15-tak min na 180*C u unaprijed ugrijanoj pećnici.
Pečeni biskvit okrenuti,skinuti papir i ostaviti da se ohladi.
2.
Krema:
U veću posudu uliti vodu i mlijeko (odvojiti 1dcl za smjesu) i dodati vanilin šečer,staviti kuhati na srednju vatru.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Miksati žumanjke sa šečerom,kad bude pjenasto dodavati brašno i mlijeko,dobro izraditi da ne bude grudica.
3.
U vrelo mlijeko usipati smjesu od žumanjaka i kuhati uz stalno mješanje na laganoj vatri 8 min. Za to vrijeme dok kuhate kremu,umiksajte bjelanjke i šečer u prahu u čvrstu masu ( ja zaposlim nekoga da mi to napravi dok mješam kremu,ali nekad jednom rukom miksam drugom mješam kremu ).
4.
Kad je žuta krema kuhana,u nju dodajte bjelanjke i na laganoj vatri mješajte da povežete obje smjese još 2 minute.
Vrelu kremu sipajte na biskvit koji ste stavili u tepsiju ,lagano poravnajte nožem i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
5.
Napravite šlag i nanesite ga na žutu kremu,zagladite nožem i pospite naribanom čokoladom ili prelijte čokoladnom glazurom.Za glazuru otopiti čokoladu na pari i dodati joj ulje te dobro izmješati i rashladiti.
Stavite u hladnjak na pola sata da se kremšnite ohlade i možete ih rezati.
Režu se savršeno,nož nije potrebno umakati u vodu prije rezanja.
Posluživanje
Kad ih pipremam za neko slavlje ili nosim u goste prelijem ih mlakom glazurom od čokolade i ulja,kad se glazura počinje stezati zarežem ju da mi kasnije ne puca.
Dobar tek !
izvor:http://www.coolinarika.com/