CRNA POSNA TORTA




Sastojci
Kora:

-150 gr šećera
-500 ml prirodne izvorske vode
-120 ml ulja
-250 gr mekog brašna za kolače tip 400
-50 gr šećera u prahu
-2 kašike kakao u prahu
-1 kašičica sode bikarbone
-200 gr mlevenih oraha
-1 kora od limuna

Fil:

-3 puding čokolada
-150 gr šećera
-750 ml prirodne izvorske vode
-150 gr čokolade za kuvanje
-125 gr margarina

Fil 2:

-200 ml biljne slatke pavlake

Glazura

-50 gr čokolade za kuvanje
-1.5 kašika ulja

Grilijaš:

-30 gr oraha
-3 kašike šećera
-100 ml soka od narandže

Priprema

Ukaramelizovati 150 gr šećera i dodati 500 ml vode. Kuvati dok se karamel ne istopi. Ohladiti . Dodati 120 ml ulja (10 kašika) . 250 gr brašna prosejati sa 2 kašike kakaoa, 1 kašičicom sode bikarbone i 50 gr šećera u prahu. Dodati narendanu koru od limuna , 200 gr mlevenih oraha. Pomešati sa istopljenim karamelom i uljem.

Izliti u pleh sa papirom, podmazan, brašnom posut i ostaviti da odstoji pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi 180 stepeni C sve dok čačkalica ne izađe suva iz testa.

Koru hladnu prepoloviti na 2 dela ili masu podeliti na dva dela i peći dva puta. (kora je krta zbog oraha, a ja sam je okretala nekoliko puta da se što pre ohladi , tako da mi se lomila, što se ne vidi kad se nafiluje ali sam je nejednako isekla zbog toga.) Koristiti okrugli pleh 26 cm , a može i četvrtasi 20 x 30 cm.

Skuvati 3 pudinga sa 750 ml vode i 150 gr šećera. U vruć puding rastopiti 150 gr čokolade za kuvanje izlomljene na kockice. Ostaviti da se ohladi i povremeno promešati.. 125 gr margarina sobne temperature dobro umutiti mikserom sa postepenim dodavanjem hladnog krema. Sve dobro izmiksati.

Umutiti slatku biljnu pavlaku dok ne postane čvrsta.

Filovanje :

kora – pola čokoladnog fila – slatka pavlaka – kora – čokoladni fil – glazura od čokolade – grilijaš

Svaku koru nakvasiti sa 4-5 kašika soka od narandže , ne više. Tortu nafilovati kremom i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Fila ima dosta, možete odvojiti jedan deo i za ukrašavanje. Ohlađenu tortu preliti glazurom od čokolade.

Za glazuru otopiti 50 gr čokolade i umešati 1,5 kašiku ulja.

Ukaramelizovati 3 kašike šećera pa dodati orahe. Masu tako vruću prebaciti na pek papir, da se ohladi pa sitno iseckati. Preko čokoladne glazure posuti usitnjen grilijaš.

Ostaviti tortu na hladno da se stegne pa uživajte !

Preuzeto sa: www.coolinarika.com