MEĐIMURSKA GIBANICA



Stari međimurski recept

Sastojci

POTREBNO :

 pakiranje tankih kora za saviječe
30 dag. mljevenih oraha
50 dag. svježeg kravljeg sira
25 dag. grožđica
2 dcl. mlijeka za nadjev od maka
1,5 dcl. mlijeka za nadjev od oraha
4 jaja
3 vanilija šećera
11 žlica šećera
2 žlice ruma
70 dag. očišćenih i naribanih jabuka
5 žlica kiselog vrhnja
15 dag. maslaca

Priprema

Pripremiti sve nadjeve.

Nadjev od jabuka oguliti i naribati jabuke, pomiješati ih sa tri žlice šećera, prstohvatom cimeta i sokom polovice limuna te trećinom grožđica. Promiješati i pustiti da jabuke pustevodu.

Nadjev od oraha: mljevene orahe pomiješati sa šećerom i vanilija šećerom, dodati žlicu ruma i 1,5 dcl. kipućeg mlijeka. Dobro promiješati.

Nadjev od maka : mak dobro samljeti, pomiješati sa vanilija šećerom pa ga preliti kipućim mlijekom. Dodati i trećinu grožđica i na kraju snijeg od bjelanja. Lagano umiješati kuhačom

NADJEV OD SIRA :

Sir pomiješati sa 4 žlice šećera i vanilija šećerom, dodati trećinu vrećice grožđica te u sve skupa umiješati prethodno metlicom ili mikserom izrađena 4 žumanjka.

Ulim srednje dimenzije, slagati po dvije kore, koje ste između premazali otopljenim maslacem. Prvo ide nadjev od maka, pa opet dvije kore između kojih je maslac, nadjev od sira, pa kore, nadjev od oraha, pa kore, nadjev od jabuka ( jabuke samo malo rukama ižmikati ) i na kraju opet po dvije kore. Kore s vrha premazati dodatno maslacem i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Nakon toga gibanicu izvaditi i preliti vrhnjem u kojem ste razmutili žumanjak pa nastaviti peći još 35 - 40 minuta.

Posluživanje

Gibanicu kratko prohladiti, rezati na kocke, posipati šećerom u prahu i poslužiti.

izvor:http://www.coolinarika.com/