Za razliku od drugog orašastog voća koje ima obilje masnih ulja, glavni sastojak kestena je skrob. Zbog toga se od kestena može dobiti ono brašno koje se lako vari.
Sastojci
Kora
– 4 bjelanceta
– 120 g šećera
– 30 g margarina
– 50 g brašna
– 20 g kakaa
Fil
– 200 ml mlijeka
– 250 g kesten pirea
– 50 g čokolade
– 200 g margarina
Ukrašavanje
– rendana čokolada
– šlag
Kora
– 4 bjelanceta
– 120 g šećera
– 30 g margarina
– 50 g brašna
– 20 g kakaa
Fil
– 200 ml mlijeka
– 250 g kesten pirea
– 50 g čokolade
– 200 g margarina
Ukrašavanje
– rendana čokolada
– šlag
Priprema
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati otopljen margarin, lagano umješati brašno i kakao. Koru peći u nauljenom i pobrašnjenom kalupu za torte 15 minuta na 200*C. Zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Zagrijati mlijeko, dodati kesten pire i čokoladu, pa skuhati. Kada se masa ohladi, dodati umućen margarin i rum i promješati. Fil premazati preko kore i dekorisati tortu rendanom čokoladom i šlagom. Dobro ohladiti tortu.
U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kuhan ili pečen, a u nekim krajevima služi za pripremu slanih specijaliteta. Kesten pire je omiljena poslastica, te je stoga čest sastojak u pripremi, kolača, torti, kuglica….
Izvor: kuhinjica.rs