Kesten torta sa rumom


Za razliku od drugog orašastog voća koje ima obilje masnih ulja, glavni sastojak kestena je skrob. Zbog toga se od kestena može dobiti ono brašno koje se lako vari.



Sastojci

Kora

– 4 bjelanceta
– 120 g šećera
– 30 g margarina
– 50 g brašna
– 20 g kakaa

Fil

– 200 ml mlijeka
– 250 g kesten pirea
– 50 g čokolade
– 200 g margarina

Ukrašavanje

– rendana čokolada
– šlag

Priprema

Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati otopljen margarin, lagano umješati brašno i kakao. Koru peći u nauljenom i pobrašnjenom kalupu za torte 15 minuta na 200*C. Zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Zagrijati mlijeko, dodati kesten pire i čokoladu, pa skuhati. Kada se masa ohladi, dodati umućen margarin i rum i promješati. Fil premazati preko kore i dekorisati tortu rendanom čokoladom i šlagom. Dobro ohladiti tortu.

U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kuhan ili pečen, a u nekim krajevima služi za pripremu slanih specijaliteta. Kesten pire je omiljena poslastica, te je stoga čest sastojak u pripremi, kolača, torti, kuglica….

Izvor: kuhinjica.rs