Vaša novotitulirana poklanja vam ovaj cheesecake…E sad, jest da je recept
jednostavan, moderan, brz, ništa ekstravagantno i pretenciozno, ali
poklanjam vam ga jer su mi ovakvi kolači iznad svih. On je odraz svega onoga
što osobno najviše volim. 2-3 vrhunska sastojka koja garantiraju užitak. Znate
da sam slaba na kolače sa sirom; ovaj je cheesecake apsolutno božanstven ako
mene pitate: Less is more. Od srca zahvaljujem svima na prekrasnim riječima
koje ste mi uputili u posljednjih nekoliko dana!
Sastojci
Podloga
100 g čajnih keksa
70 g maslaca
2 žlice (smeđeg) šećera
Krema
500 g svježeg sira (ili krem sira)
250 ml vrhnja za šlag
50 g bijele čokolade
30 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica arome vanilije
1 vrećica (10 g) želatine u prahu
Preljev od višanja
200 ml soka iz kompota od višanja
100 g ocijeđenih višanja iz kompota
2 ravne žlice praha pudinga od vanilije
3 žlice šećera
Priprema
1. Navedene mjere su za kalup promjera 20 cm. Obruč okruglog kalupa omotajte
plastičnom folijom.
2. Za podlogu sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom i otopljenim maslacem pa
utisnite u dno kalupa. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
3. Izmiksajte svježi sir sa šećerom, vanilin šećerom i aromom vanilije. Posebno izmiksajte
slatko vrhnje u šlag pa umiksajte u sir.
4. Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite bijelu čokoladu i dodajte ju kremi. Želatinu
pripremite s hladnom vodom prema uputama na vrećici pa umiješajte u kremu. Kremu
rasporedite po ohlađenoj podlozi. Stavite u hladnjak dok pripremate preljev.
5. Sok pomiješajte sa višnjama i šećerom pa kratko prokuhajte. Umiješajte prosijani prah
vanilin pudinga (ako ga ne prosijete, stvorit će se grudice) pa sve zajedno kuhajte
miješajući dok ne provrije. Uklonite s vatre i pustite 15-ak min. da se malo prohladi
(povremeno promiješajte).
6. Kad se preljev malo ohladio, rasporedite ga preko kreme. Ostavite cheesecake u
hladnjaku preko noći pa sutradan pažljivo uklonite obruč i foliju te poslužite.
7. Ako koristite biljno vrhnje za šlag, možete izostaviti želatinu, jer se ono da dosta čvrsto
umutiti pa će krema biti dovoljno čvrsta.
www.coolinarika.com