DVOBOJNA LEDENA ČOKOLADNA TORTA




SASTOJCI

Biskvit

3 manja jaja
7 dag šećera
7 dag brašna
2 žlice kakaa
malo mlijeka ili likera

Tamna krema

7,5 dag šećera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 jaja
20 dag čokolade za kuhanje, tamne
2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu

Svijetla krema

7,5 dag šećera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag bijele čokolade
2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu

Glazura

5 dag tamne čokolade
1 žlica ulja

PRIPREMA

Biskvit
Bjelanca dobro izmiksati, dodati šećer, te opet izmiksati u čvrst snijeg.
Dodati jedan po jedan žumanjak, te polagano miksati.
Lagano umiješati brašno i kakao.

Peći u kalupu za torte ( 28 cm ) koji smo prethodno namazali i pobrašnili ili obložili s pek papirom.
Peći na 190 °C oko 10-15 min.
Pečeni biskvit se može poprskati nekim likerom, a ja sam lagano poprskala s toplim mlijekom.

Biskvit prije prskanja odvojiti od podloge ili pek papira, a potom ga ponovno vratiti u kalup.

Tamna krema
Šećer i vodu prokuhati ( 121 °C ).

Žumanca i jaja pjenasto umutiti, pa u njih izliti vreli sirup od vode i šećera, da se izbjegne efekt “sirovih jaja”.

Na pari ili u mikrovalnoj otopiti čokoladu, te je dodati u smjesu jaja i sirupa, sve lagano promiješati.
Kad se prohladi dodati umučeno tučeno vrhnje i rastopljenu želatinu.

Sve lagano, ali dobro ujednačiti…bit će onako ni gusto ni rijetko ;).
Sipati u kalup, te staviti u hladnjak da se stisne, tada raditi svijetlu kremu.

Svijetla krema
Sve isto kao i tamna samo je čokolada bijela ;).

Sipati je u kalup na već pomalo stisnutu tamnu kremu…

PAŽNJA!!!
Budući je od ovih količina bilo previše kreme za kalup od 28 cm, morala sam staviti kalup na kalup kako bi “spasila” stvar.

Kad se nakon nekoliko sati stisne i bijela krema staviti glazuru od čokolade ili kao ja na svaki posluženi komadić torte dodati rastopljenu čokoladu…

POSLUZIVANJE
Torta je izvrsna…lagana, prozračna i sigurno ću je često praviti…
Kao što sam u uvodu napisala s manjim izmjenama recept je iz Teninih Božićnih kolača 2007., a djelo je Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja…

Koristila sam BILJNO VRHNJE ….

Izvor:http://www.coolinarika.com/