Imala sam prilike da probam francuski krompir na nekoliko načina. Svako ga priprema na neki svoj način i onako kako voli a ja sam ga juče spremala sa onim što imam u kući
Neko stavlja kobasice, neko slaninicu ili šunku po želji. U svakom slučaju je lijep i sočan, pravi gurmanluk. Ja sam koristila pola suhog mesa, pola pureće šunke i to je ovom krompiru dalo sjajan šmek.
Vi možete kombinovati šta god želite! Za pripremu ovog jela ne treba puno vremena tako da za čas imate gozbu na stolu
SASTOJCI :
– 2 glavice crnog luka
– 7oo gr krompira
– 4 kuhana jajeta
– 3oo ml jogurta ili pavlake
– 2 svježa jajeta
– 1oo gr suhog mesa ili šunke
– 1oo gr prušute
– 1oo gr trapista
– 7oo gr krompira
– 4 kuhana jajeta
– 3oo ml jogurta ili pavlake
– 2 svježa jajeta
– 1oo gr suhog mesa ili šunke
– 1oo gr prušute
– 1oo gr trapista
PRIPREMA :
Crni luk isjeckati na rebarca pa ga propržiti par minuta na malo ulja. čisto da omekša. Odmah ga preručiti u posudu u kojoj ćete peći francuski krompir.
Krompir kuhati u ljusci oko 2o minuta. Oljuštiti ga i isjeckati kao za musaku. Pola krompira poredati preko luka. Preko krompira rasporediti isječena, tvrdo kuhana, jaja a preko njih sitno sjeckano meso. Na kraju poredati ostatak krompira.
Umutiti jaja sa jogurtom, posoliti po želji, pa preliti krompir.
Staviti u zagrijanu rernu na 2oo C da se peče oko 45 minuta (toliko je trebalo mom krompiru, vi provjerite sa viljuškom da li je lijepo ispečen).
Pred kraj posuti izrendani trapist i vratiti u rernu na nekoliko minuta.
Francuski krompir poslužiti uz salaticu po želji.
Prijatno!
izvor:http://www.recepti-24.com/