PREDIVNA KREMASTO – COKOLADNA TORTA


Sastojci
Za tijesto:
250 gr brasna
100 gr secera u prahu
1 vanilin secer
120 gr maslaca
malo soli
Za cokoladnu kremu:
300 gr tamne čokolade
3 jaja
300 ml mlijecne slatke pavlake
100 gr secera
Za glazuru:
300 gr mlijecne cokolade
250 ml mlijecne slatke pavlake



Priprema
1.
Tijesto: Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto (preporucljivo je da maslac bude hladan). Ako je tijesto pregusto i ne mozete ga umijesiti, mozete dodati kasiku ili dvije hladne vode. Ostavite ga u frizider na, minimalno, sat vremena da se odmori. Zatim ga tanko razvaljajte i stavite u kalup za tart ili tortu (promjera 26 cm), izbockajte viljuskom i stavite peci 10 min. u rernu zagrijanu na 165 stepeni.
2.
Cokoladna krema: Dok se tijesto odmara, zagrijte vrhnje pa ga prelijte preko cokolade. Jaja i secer miksajte da dobijete pjenastu gustu smjesu. Obe smjese lagano spojite i ulijte u kalup sa zapecenim tijestom. Vratite u rernu i pecite jos 20 min.
3.
Glazura: Zagrijte vrhnje, prelijte preko cokolade, sacekajte par minuta da se cokolada pocne topiti pa lagano mijesajte da dobijete glatku, ujednacenu masu bez grudvica neotopljene cokolade. Kada se tart ohladio prelijte ga glazurom i ostavite u frizider da se ohladi i stegne!
Posluživanje
Ohladjen tart mozete posluziti sa vocem, slatkom pavlakom, sladoledom ili sam…..ukusi su razliciti.
Izvor: coolinarika.com