Srneća leđa su najčuveniji bečki poslastičarski klasik, odmah poslije Zaher torte. Uvijek se spravlja od najkvalitetnijih sastojaka, sa bademima i puno čokolade. Naziv je dobio po istoimenom jelu koje se servira tako da je identičan obliku ovog kolača.
Sastojci
– 6 jaja
– 100 g mljevenih oraha
– 100 g rendane čokolade
– 120 g mljevenog keksa
– 100 g šećera
– 120 g margarina
– 70 g brašna
– 100 g mljevenih oraha
– 100 g rendane čokolade
– 120 g mljevenog keksa
– 100 g šećera
– 120 g margarina
– 70 g brašna
Glazura:
– 50 g čokolade za glazuru
– 2 kašike ulja
– nekoliko badema
– 2 kašike ulja
– nekoliko badema
Priprema
Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati žumanca i istopljen margarin. Zatim polako umješati čokoladu, keks, orahe i brašno. Peći u nauljenom i brašnom posutom rebrastom kalupu 30 minuta na 200*C. Kolač izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi, pa ga preliti otopljenom čokoladom. Blanširane bademe isjeckati na štapiće i dekorisati kolač.
Badem se najčešće koristi oljušten. Pripremite ga tako što ćete staviti neoljušten badem u vrelu, ključalu vodu i ostaviti ga kratko da prokuha. Ocjedite ga, operite hladnom vodom, istisnite iz ljuske i ostavite da se osuši. Po potrebi ga možete isjeckati, samljeti ili rendati.
Badem se najčešće koristi oljušten. Pripremite ga tako što ćete staviti neoljušten badem u vrelu, ključalu vodu i ostaviti ga kratko da prokuha. Ocjedite ga, operite hladnom vodom, istisnite iz ljuske i ostavite da se osuši. Po potrebi ga možete isjeckati, samljeti ili rendati.
Izvor: kuhinjica.rs