Sastojci
Za biskvit
– 150g čokolade za kuhanje ili
– 3 žlice kakaa
– 4 jaja
– 100 g šećera
– 200 g maslaca ili margarina
– 1/2 praška za pecivo
– 2 velike žlice oštrog brašna
– 150 g mljevenih prženih lješnjaka
– 3 žlice kakaa
– 4 jaja
– 100 g šećera
– 200 g maslaca ili margarina
– 1/2 praška za pecivo
– 2 velike žlice oštrog brašna
– 150 g mljevenih prženih lješnjaka
Za preljev
– 400 g čokolade za kuhanje
– 500 ml slatkog vrhnja
– 500 ml slatkog vrhnja
Priprema
Od bjelanjaka napraviti snjeg.
U posebnoj posudi mješati žumanjke i šećer, zatim dodati maslac sobne temperature ili ga u mikrovalnoj malo zagrijte da bude kremast.
Otopite čokoladu i dodajte u smjesu, ja uvijek dam kakao, zatim brašno, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Sve dobro izmješajte pa dodajte snjeg od bjelanjaka i lagano izmješajte sve sastojke.
Ja pečem u okruglom za tortu fi26 koji namažem samo dno maslacem i obilno pospem brašnom, a stranice ne mažem da se biskvit zaljepi u toku pečenja. Ili u tepsiji cca 20*32 cm
Peči u prethodno zagrijanoj pećnici 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Dok se peče kolač napravimo preljev. Izlomiti čokoladu u vrhnje i lagano zagrijavamo dok se sva čokolada ne otopi.
Ostaviti da se malo prohladi prije nego preljev ljevate po biskvitu.
Pečeni kolač preliti sa 1 dl vode i tako vruč preliti preljevom od vrhnja i čokolade. Kalup malo protrest, lagano da mjehurići nestanu i ostaviti da se potpuno ohladi, najbolje preko noći.
Izvor: coolinarka.com