Raštika, grah i oslić na drugi način

ako volite blitvu na lešo, probajte raštiku na lešu - samo lagano kuhana na pari, proljetnu grah salatu s rotkvicama i fiiiiiinu paštetu od oslića! meni idealan ručak - nemrem prestat jesti! lagano, jednostavno, jeftino i brzo!




SASTOJCI:

Raštika na lešo:

- ½ kg raštike
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- limunov sok
- sol i papar

Grah salata:

- 20 dkg graha (ja sam koristila puter grah)
- mali buket rotkvica
- bučino i konopljino ulje
- limunov sok
- sol i papar

Domaća riblja pašteta:

(a la Masterchef Šime)
- 300 g fileta oslića
- 2 mrkve
- 1 peršin
- 100 g majoneze
- vezica lista peršina
- 3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol i papar



PRIPREMA

Riblja pašteta:

prvo radimo paštetu da se ona ohladi i bilo bi ju najbolje napraviti par sati ranije.
1. Filete oslića kuhati na laganoj vatri u loncu sa povrćem praktički dok se ne raskuhaju, procijediti i ostaviti da se ohlade. Povrće možete pojesti.
2. Kad se oslić ohladi, ukloniti ostatak kostiju ako ima koja i prstima dobro usitniti ribu.
3. Dodati majonezu, sitno sjeckani peršin i češnjak, začiniti po ukusu solju i paprom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Sve dobro promiješati da se okusi prožmu i ostaviti da se ohladi.
4. Poslužiti na tostiranom ili nekom tamnom kruhu. Pri posluživanju, na paštetu na kruhu nakapati par kapi limuna i maslinovog ulja i još malo popapriti.

Grah salata:

1. grah namočimo preko noći, i ako imate ekspres lonac, kuhati ga 10 minuta u vodi sa malo soli i lovor listom. Ako nemate ekspres lonac, skuhajte ga na običan način ili kupite grah u konzervi ako nemate vremena. Grah procijediti, oprati i ohladiti.
2. Rotkvice očistiti, oprati i nasjeckati na tanke polukrugove i ubaciti u grah.
3. Začiniti sa solju i paprom, bučinim i ako imate, konopljinim uljem, i limunovim sokom. Sve dobro promiješati i salata je gotova. Još raštika!

Raštika na lešo:

1. raštiku očistiti, ako ima jako debele stabiljke, njih odrezati, i onda ju isprati pod mlazom hladne vode. Ne namakati! Narezati listove na komadiće debljine 1-1,5 cm, a stabiljke na komadiće 0,5 cm. Preporuča se da se raštiku prije ubacivanja u lonac ostavi da odstoji 5 do 10 minuta.
2. Staviti lonac na paru da zakuha. Isjeckati ili protisnuti češnjak i pustiti ga da odstoji 5 minuta.
3. Kada se para počela stvarati, ubaciti raštiku u lonac i kuhati ju 5 minuta. Ako su stabiljke deblje od 0.5 cm, treba im 1-2 minute više pa prvo staviti stabiljke, pa za 2 minute ubaciti listove i kuhati još 5 minuta. Ako želite ublažiti okus češnjaka kao ja, nakon 3 minute kuhanja ga ubaciti u lonac sa raštikom.
4. raštiku ocijediti, premjestiti u zdjelu i politi sa maslinovim uljem, limunovim sokom i začiniti solju i paprom.

Dobar tek!






izvor:http://www.recepti.hr/