Lažne Šnenokle

Recept je iz uskrsnog izdanja časopisa Delicije, a spremaju ga u jednom ribljem restoranu u Opatiji i preporučaju da ovom modernom varijantom šnenokli zasladite svoju obitelj nakon finog ribljeg ručka, a uz vino Muškat......svi okusi tako su se divno stopili - ovi kvrckavi lješnjaci u podlozi od bjelanjaka savršeno pašu sa laganom kremom uz notu voća!



Sastojci za koru:

6 bjelanjaka
20 dag šećera u prahu
sok 1/2 limuna
10 dag lješnjaka

Priprema:

Lješnjake lagano popržiti i sitno nasjeckati pa rasporediti po pek-papiru na velikom protvanu od pečnice ( bilo bi dobro ako imate još i za 1-2 žlice mljevenih - može i oraha, pa da se dobro popune rupice, tako će se ispečena kora lakše odvojiti). Od bjelanjaka tuči snijeg, pa kad su več istučeni skoro do kraja, postupno dadavati šećer u prahu i kad je dovoljno čvrsto, dodati limunov sok. Dodajete li šećer prebrzo, sve će biti prerijetko i ispečena kora će se jako zalijepiti.

Izrađeni snijeg lagano razmazati po lješnjacima (najlakše će biti ako prvo po cijeloj površini nanesete manje hrpice pa lagano razmazujete). Staviti peči u zagrijanu pečnicu na 180°C 20 min.

Sastojci za kremu:

6 žumanjaka
10 dag šećera
4 dl mlijeka
2 pune žlice gustina
1 mahuna vanilije ili vrečica burbon vanilin šećera
2,5 dl vrhnja za šlag

Priprema:

Žumanjke, šećer, gustin i 3 žlice hladnog mlijeka dobro izmiksati. Ostalo mlijeko zakuhati s vanilijom (ja sam koristila vrečicu burbon vanilije). Rajnglu s provrelim mlijekom maknuti s vatre i polako, stalno miješajući pjenjačom, ulijevati smjesu od žumanjaka. Vratiti na laganu vatru i kratko miješati da se krema zgusne, ali NE ZAKUHATI! Ostaviti da se ohladi ( prekrila sam je folijom da se ne napravi korica).

Napraviti šlag od slatkog vrhnja ( miješajte najmanjom brzinom 3-4 min, pa uzmite pjenjaču i završite tako da ga u 4-5 jačih okretaja istučete - ne predugo jer će dobiti okus margarina).Ostaviti ga u frižideru dok se ne ohladi sve ostalo.

Sastojci za voćnu filu: 
 
1 ananas (može i šumsko voće, jagode, trešnje, domaći džem od marelica...)
2 limete *

Priprema:

Ananas nasjeći na sitnije kockice, prokuhati sa sokom limete. Kad omekša, izblendati ili usitniti štapnim mikserom da dobijete džem. Džem možete kombinirati ovisno o sezoni.

* nisam imala limete pa sam iscijedila sok pola limuna i dodala malo vode. Kad je prokuhalo i ananas omekšao, višak tekućine sam odlijala. Radila sam sa pola većeg ananasa.

POSTUPAK:

Na pečenu koru od bjelanjaka staviti kremu od jaja i vanilije, na nju šlag, a na šlag u tankom sloju voćnu filu ( ja sam premazala samo do polovice). Počnite rolati od strane gdje je voćna fila tako da ostane u sredini. Kolač dobro ohladiti.

Dio kreme ( 2-3 žlice) možete ostaviti i pomiješati je sa voćnim sokom pa iskoristiti za ukrašavanje






izvor:http://www.recepti.hr/