Kolač zdravlja

Ovaj ukusni "Kolač zdravlja" prema ocjenjivačkoj komisiji manifestacije "Babičini kolači" zaslužio je treću nagradu 2012. godine, a baka koja ga je pripremila prema autohtonom, starinskom zagorskom receptu, Nevenka Vorih, bila je osobito ponosna. Taj je recept blago njene obitelji i vrijedno nasljeđe koje se čuva, ali i prakticira vrlo često.




Članovi obitelji Vorih vole "Kolač zdravlja". Ako ga iskušate, možda i vama koji puta bude zvijezda obiteljskog ručka.

Za tijesto ćete trebati: 

70 dag brašna
12 dag maslaca
3 jaja
2 dcl mlijeka
3 žlice kiselog vrhnja
4 dag kvasa
1 prašak za pecivo
malo šećera
sol

Nadjev:

80 dag skuhanih pasiranih krumpira
12 dag maslaca
3 jaja
15 šećera
2 vanilin šećera
grožđice
naribana korica cijelog limuna
sol po potrebi

"Kolač zdravlja" se ovako priprema:

Zamijesiti tijesto te ostaviti da odstoji na toplom pola sata. Nakon toga tijesto još jednom promijesiti, razvaljati i staviti da odstoji. Napraviti nadjev, skuhati krumpir sa korom, oguliti ga te napraviti pire. U rastopljenom maslacu dobro razmutiti šećer, 3 žumanjka, 2 vanilin šećera, sol i naribanu suhu limunovu koricu od cijelog limuna usitnjenog u mlincu za kavu. Sve to pomijesiti sa pire krumpirom i dobro izmiješati. Od 3 bjelanjka istući čvrst snijeg te ga polako umiješati u smjesu. Po želji dodati grožđice.
Na tanko razvaljano tijesto ravnomjerno razmazati nadjev te ga zarolati pomoću stolnjaka. Prije pečenja kolač premazati mješavinom ½ male žličice ulja i žumanjka. Kalup veličine 30 x 20 cm premazati maslacem, te peći 45 minuta na 180 º C. Poslužiti ga
toplog.





izvor:http://www.recepti.hr/