Klecenbrot

Pripremom klecenbrota u gospodskim kućama Požege, okolnim vlastelinstavima i trgovištima, počinjale su oko svete Barbare, velike i temeljite pripreme za Božić....Od jednog njegovog komadića, puna su vam usta svih okusa svijeta, od Južne Amerike, preko Arabije, do dalekih zemalja Azijskih. Ova božićna slastica, koja imenom i značenjem, pa tako i receptom pripada tipu früchten brodtova ili kruhova sa suhim voćem, do nas se dosanjkala sa sjeverozapada s ostalim austrougarskim gastro izmišljotinama. Izvorno se pravila, kako joj i ime kaže, od suhih krušaka, ali se putem do nas obogatila datuljama, smokvama, pistacijama, arancinima, kitnkezima, bademima, pinjolima, limunima, narančama, rumom i tko zna kakvim sve ne, egzotičnim delicijama kakvih je u obilju bilo u nekadašnjim brojnim požeškim špecerajima.



Sastojci za nadjev:

1 kg badema, oraha, lješnjaka, grožđica, smokava, datulje, citronata, kitnkeza, suhih šljiva
1 kg šećera
Sastojci za tijesto:
½ kg brašna
¼ kg maslaca
10 dag šećera
2 cijela jaja
malo vina
sasvim malo kvasca

Priprema:

1. Prokuhane bademe narezati duguljasto, orahe i propržene lješnjake nasjeckati krupno, kao i ostalo suho voće
2. Dodati šećer, dobro izmiješati i preliti s 1 dcl ruma i ostaviti preko noći
3. Maslac razmrviti u brašnu i sa ostalim sastojcima zamijesiti tijesto
4. Nešto manje od pola tijesta zamijesiti s voćem, a od ostatka napraviti kruščiće
5. Kruščiće razvaljati, puniti nadjevom, namazati žumanjkom i ukrasiti prepolovljenim bademima
6. Staviti peći na 200˚C dok ne bude gotovo

7. Rezati nakon tri dana






izvor:http://www.recepti.hr/