Lagane kocke sa jagodama

Po dućanima već ima puno jagoda i nisu preskupe. naravno nisu domaće, ali nisam im mogla odoljeti za napraviti jedan lagani desert nakon uskršnjeg ručka... odmah sam se sjetila klasične jednostavne kombinacije koju sam prošle godine pravila par puta i koju sigurno svi znaju... jagode me podsjećaju na proljeće i ljeto i unijele su malo sunca u naš dom dok je vani ružno i tmurno!



Sastojci:

Za lagani biskvit
4 bjelanjka
4 žlice šećera
4 žlice glatkog brašna
oko 1-1.5 dl mlijeka

Za vanilin kremu:

4 žumanjka
2 cijela jaja
4 žlice šećera
3 vanilin šećera
2 žlice oštrog brašna
2 žlice gustina
5 ml vanilin arome
1/2 l mlijeka
10 dag margarina (za kreme) - a možete napraviti i kremu od vanilin pudinga ak oćete pojednostaviti (gušći puding skuhate i umiješate margarin kad se ohladi)

Za jagoda preljev:

1/2 kg jagoda
4 žlice šećera
2 dl vode
2 crvena preljeva za torte (može i prozirni)

I 200 g jagoda za nasjeckati na gotov kolač!
Priprema:

Prvo biskvit: uključite pećnicu da se zagrije na 180 ºC. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. I zatim dodavati žlicu po žlicu šećera i brašna i na najmanjoj brzini ih umiksati u snijeg da ostane prozračan. Namastiti i pobrašniti pleh veličine cca 25 x 35 cm, lagano istresti biskvit u njega, poravnati ga i peći 15 minuta. Kada je biskvit gotov, izbosti ga s vilicom na dosta mjesta, zaliti sa mlijekom i pustiti da se ohladi.

Vanilin krema: dok se kolač peče, radimo kremu. Prvo pjenasto izmiksajte žumanjke, jaja, šećer i vanilin šećer. Na štednjak staviti ugrijati 4 deci mlijeka. Zatim umiksajte u kremu i brašno, gustin, vanilin aromu i deci mlijeka. Kada mlijeko na štednjaku uzavrije, pjenjačom umiješajte kremu i uz mješanje kuhajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Potom ju prebacite u navlaženu posudu, pokrijte kremu s prozirnom folijom tako da foliju stavite direkt na kremu i pritisnetu ju na nju da nema zraka i da se ne napravi korica, pa stavite negdje da se hladi. Kad se krema ohladila, mikserom izraditi margarin i malo po malo kreme umiješati u margarin i krema je gotova.

Jagoda preljev: jagode operite, očistite, narežite i lagano izgnječite, najbolje prstima, ili vilicom. U posudu za kuhanje ulijte 2 deci vode i preljeve za tortu i izmješajte dok se prah ne otopi. Potom upalite štednjak, dodajte izgnječene jagode i šećer u posudu i sve zajedno promiješajte. Kada jagode uzavriju, ugasite štednjak i pustite da se ohlade par minuta.

Slaganje: na ohlađeni biskvit preliti jagoda preljev i pustiti da se skroz ohladi i stisne. Kad se stislo, premazati sa vanilin kremom cijelu površinu i staviti u haldnjak da se krema još stisne. Prije samog posluživanja oprati, očistiti i nasjeckati ostale jagode. Kolač rezati na kocke i na svaku kocku staviti komadiće jagoda.







izvor:http://www.recepti.hr/