Creamy Cherry Cake

Kako moja djeca ne vole kiselkaste kolače, a ja i suprug obožavamo voćne koji obično budu malo i kiselkasti, evo spoja koji se svima jako svidio: čokoladno, voćno, kremasto i slatko...prezadovoljna sam rezultatom. Najviše hvala mojoj mami koja se pobrinula da nas opskrbi trešnjama i kroz zimu.




BISKVIT:

80 g čokolade za kuhanje
2 veča jaja
60 g maslaca
60 g šećera
5 vž oraha ili lješnjaka
3 vž krušnih mrvica

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, lagano istuči snijeg.Čokoladu s maslacem otopiti i prohladiti ( ja uključim pečnicu na 150°C i kad je sve omekanilo, samo žlicom dobro promješam da se do kraja otopi i sve poveže).Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu s maslacem, pa polako dodavati orahe i krušne mrvice, na kraju lagano umiješati snijeg i uliti u podmazan i posut brašnom kalup promjera 24 cm.

Peči u ugrijanoj pečnici na 180°C 25 min. Izvaditi i pustiti da se ohladi, pa prelijati pripremljenim čokoladnim mlijekom.

TREŠANJASTA KREMA:

400 g trešanja ( ili 500g smrznutih )
2 vž gustina
4 vž šećera
1 paketić burbon vanilije
sok od ocijeđenih trešanja + voda
1,5 limun - iscijediti sok

Ja sam koristila zamrznute trešnje (500 g), pošećerila ih sa 2 žlice šećera, dodala sok od limuna i ostavila preko noći u poklopljenoj posudi da se odmrznu. Ocijediti ih od soka ( dobila sam 2 dl), nasjeckati ih ili maaalo izblendati, tek toliko da nisu prekrupne. Izmjerite koliko ste dobili soka pa dodajte toliko vode da ukupno bude 4 dl tekućine. 3,5 dl ulijte u lonac i dodati trešnje, preostale 2 žlice šećera i burbon vaniliju. Kad provrije, dodati razmućene 2 žlice ( ne previše pune) gustina u 0,5 dl tekućine i prokuhati 2-3 min, uz miješanje.

Ostaviti 10-tak min. da se malo ohladi, povremeno promiješati, pa izliti na biskvit. Potpuno ohladiti prije stavljanja vanili-kreme.

VANILI - KREMA:

400 g milerama (ili 200g + 200g jogurta)
2,5 dl slatkog vrhnja (mliječnog)*
0,5 dl hladnog mlijeka**
1 paketić želatine
2 paketića vanilin šećera
oko 2 vž šećera (ovisno o slatkoći sl.vrhnja)

I JOŠ:

0,5 dl mlijeka + žlica Nesquika za prelijati biskvit

Slatko vrhnje miksat najmanjom brzinom taman toliko da se zgusne i nije pretekuće (nemojte ga previše ili prebrzo jer će imati okus po margarinu, na najmanjoj brzini traje 3-5min.). Želatinu natopiti prema uputama na pakiranju. Mileramu (i jogurtu, ako želite laganiju varijantu) dodati šećer i vanilin šećer pa dobro izmiksati da se šećer otopi. Sad, ovisno koje vrhnje koristite, dodati mlijeka* ** Otopiti želatinu i mlaku ulijevati u mileram, lagano miksajući. Zatim pjenjačom lagano umiješati izrađeno slatko vrhnje i mikserom nakratko lagano sve povezati ( 20-tak sekundi!!!). Kremu premazati po filu od trešanja i pustiti da se sve dobro stegne 1-2 h u frižideru.

NAPOMENA:

- *ako koristite biljno vrhnje (pakiranje je od 2 dl ), treba vam 1 dl mlijeka, jer je čvršće; **mliječno vrhnje je u pakiranju od 2,5 dl i treba dodati 0,5 dl mlijeka






izvor:http://www.recepti.hr/