Madeleines



Potrebno za 24 madeleines kolačića:

2/3 šalice šećera (140 g)
3 cijela jaja - sobne temperature
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
115 g maslaca
160 g brašna
35 g škrobnog brašna (Gustina)
1/2 žličice praška za pecivo
malo soli
šećer u prahu za posipanje
kalup za madeleines-e

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200 C. Na laganoj vatri otopite maslac pa ga pustite da se ohladi. Mikserom pjenasto istucite jaja sa šećerom i ekstraktom vanilije (tucite oko 4 minute). Kad je maslac hladan, lopaticom za miješanje kolača lagano ga izlijte i izmiješajte sa smjesom od jaja. Zasebno izmješajte suhe sastojke, prosijano brašno, škrobno brašno, malo soli i prašak za pecivo. Suhe sastojke dodajte smjesi maslaca i jaja te ih gumenom lopaticom zajedno dobro izmješajte.

Ukoliko kalup koji imate nije "nonstick" lagano ga podmažite otopljenim maslacem i pospite brašnom (višak brašna otresite) . Žlicom uzimajte gotovo tijesto i punite utore u kalupu za madeleinse. Nemojte ih sasvim popuniti, već do 3/4 modla. Pecite ih oko 8 minuta , posebno ako imate "nonstick" (neljepljivi) kalup ili najviše do 10 minuta ako volite da madelein kolačići budu malo više zlatne boje. Pečene kolačiće izvadite i ohladite na tanjuru obloženom kuhinjskim papirom. Po želji ih pospite šećerom u prahu.





izvor:http://www.recepti.hr/