Lagan ljetni kolač. Prelazi vec u tradicionalne jer kad su jagode u pitanju, svima pada na pamet kombinacija biskvit, jagode i slag.
SASTOJCI
KORE
– 6 jaja
– 6 kasika secera
– 6 kasika brasna
– 6 jaja
– 6 kasika secera
– 6 kasika brasna
KREMA
– 1/2 l mlijeka
– 200 gr. secera
– 2 vanilin secera
– 15 gr zelatina
– 500 ml tucenog vrhnja
– oko 800 gr. jagoda
– 1/2 l mlijeka
– 200 gr. secera
– 2 vanilin secera
– 15 gr zelatina
– 500 ml tucenog vrhnja
– oko 800 gr. jagoda
PRIPREMA
KORE
Umutiti bjelanca sa secerom, zatim zumanca pa sve sjediniti sa 6 kasika brasna.
Peci na pergament papiru u cetvrtastom plehu 30 min na 180 stepeni.
Peceno podijeliti na 2dijela.
KREMA
Prokuvati mlijeko sa secerom i umijesati zalatin predhodno izmijesan sa pola solje hladne vode. dodati vanilin secer i ostaviti da se ohladi sve dok se ne stegne (u frizideru). Najbolje cim postane gusto kao puding
Umutiti vrhnje i polako dodavati u malo mikserom umuceno stegnutu masu sa mlijekom.
Mutiti malo duze da se dobije fina krema.
Jagode posuti sa malo secera i redati po kori , pa krema, pa opet kora, jagode i nakraju krema. Ostaviti u frizider nekoliko sati da se lijepo stegne.
Izvor: coolinarika.com