Kapri torta


Kombinacija blanširanih pečenih badema, kiselkastih višanja, nježne vanila kreme i crne polugorke čokolade je definitivno nepogrešiva!



Sastojci

Kore:

– 2 bjelanca
– 2 kašike šećera
– 50 g mljevenih oguljenih i pečenih badema

Vanil krem:

– 350 ml mlijeka
– 100 g šećera
– 1 kesica pudinga od vanile
– 1 vanilin šećer
– 6 žumanaca
– 50 g putera

Voćni fil:

– 500 g smrznutih (bez koštica) višanja (ja sam koristila višnje a vi brajte po svojoj želji voće)
– 100 g šećera
– 1 kesica (10 g) želatina u prahu

Čokoladni preliv:

– 150 g čokolade i 6 kašika ulja za glazuru
– 100 ml slatke pavlake
Priprema

Kora:

Pjenasto umutiti bjelanca sa prstohvatom soli, pa dodati šećer i kratko izmiksati. Dodati brašno i mljevene bademe, izmješati varjačom i izliti u okrugli kalup, obložen papirom za pečenje, veličine 20 cm. Peći na 160*C, 5-10 minuta (prilagodite se sopstvenoj rerni). Na isti način, pripremiti i ispeći još dvije kore.

Vanila krem:

U malo mlijeka (oduzetog od 350 ml) razmutiti žumanca, vanilin šećer i puding, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijavati na laganoj vatri. Kada skoro proključa ulivati smjesu od žumanaca i nastaviti sa kuhanjem dok se krem ne zgusne. Ohladiti pa sjediniti sa puterom, zatim dodati rastvoren želatin (po uputstvu sa kesice) i na kraju ručno umještati umućenu slatku pavlaku.

Voćni fil:

Višnje odmrznuti i ispasirati sa sokom koje su pustile. Dodati im šećer i zagrijavati na laganoj vatri tek toliko da se kristali šećera otope. Zatim umješati rastvoren želatin (po uputstvu sa kesice). Kad smjesa počne da se želira, početi sa filovanjem torte.

Čoko preliv:

Na pari otopiti čokoladu uz dodatak ulja.

Filovanje:

Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine. Staviti biskvit, ravnomjerno namazati sa 1/3 voćnog fila, zatim pažljivo nanijeti 1/3 vanila krema, pa preliti sa 1/3 čoko preliva, zatim opet kora…i cijeli postupak ponoviti još dva puta. Tortu odložiti u frižider, najbolje preko noći. Sutra dan otkopčati i skinuti obruč, odlijepiti foliju od stranica torte i tortu ukrasiti po sopstvenoj želji – moja preporuka je šlag.
Napomena: Za tortu veličine 30×40 sve sastojke pomnožiti sa 4.

Izvor: kuhinjica.rs