Maslenjak sa sirom


maslenjak-sir
Sastojci
– oko 800 g brašna
– 1 manji sir (ili 400g)
– 2 jaja
– 3 kašike kajmaka
– so, ulje
Način pripreme
U veću zdjelu staviti brašno, malo soli, 2 kašike ulja i pola kašičice germe, promiješati malo rukom i mlakom vodom zakuhati jufku pa je podijeliti na dvije manje. Ostaviti da odstoje dvadesetak minuta.
Kada su jufke odstojale razviti ih oklagijom i nauljiti i ostaviti da još odstoje, a sami ćemo provjeriti kada su spremne za razvlačenje.
Sir, jaja i so izmiješati, razvući prvu jufku i posuti sa pola smjese i složiti maslenjak, s tim što svaki put kada slažemo poprskamo ga uljem, ponoviti isto i sa drugom jufkom, staviti jednu preko druge, pa u podmazanu tepsiju.
Poprskati uljem i peći.
Kada je maslenjak gotov, prelijemo ga istopljenim kajmakom i poklopimo većom tepsijom par minuta.
Izvor: domacica.com