Veoma je jednostavno, moja mjera je za 4 kilograma šljiva, a vi proporcionalno i po potrebi povećavajte šećer.
Potrebno je:
– 4 kg šljiva požegača
– 1,2 kg šećera (300g /kg šljiva)
– cimet
– 1,2 kg šećera (300g /kg šljiva)
– cimet
Priprema:
Šljive operite , očistite od koštica i tako iscjepane stavljajte u šerpu. Kad šljive pokriju dno šerpe, pospite obilato šećerom iz odmjerene doze za tu količinu voća. Poslažite opet sloj šljiva, i pospite šećerom. (Ja ovu količinu od 4 kg šljiva podjelim u dvije šerpe i kuham tako pekmez, jer ide mnogo brže. Poslije, kad je gotov, ja ga pomješam da se sve lijepo ujednači).
Dakle, kad ste pomješali šljive i šećer ostavite ih jedno 2h, da šljive puste sok. Stavite na šporet i kad provrije, kuhajte na umjerenoj vatri pekmez, i stalno mješajte. Pekmez će mjenjati boju od svijetlo crvene do tamno ljubičaste, skoro crne, na kraju kuhanja.
Kad se na dnu šerpe vidi trag varjače kojom mhešate (tj. da možete da vidite dno šerpe), pekmez je gotov. Stavite mljevenog cimeta po želji, i malo konzervansa. Kesica konzervansa je za 5 kg voća, znači da za ovu količinu šljiva ne treba čitava kesica. Kad se pekmez ohladi, sipajte ga u čiste, suhe tegle i dobro povežite.
Ako ne želite konzervans, hladan pekmez podjelite u kesice, i zamrznite.
Posipajte šećerom sloj po sloj šljiva…
Ovako izgleda pekmez 15 min. nakon početka kuvanja…
…a ovako na kraju
Od ove količine šljiva dobila sam ovoliko pekmeza….
Ovako izgleda pekmez 15 min. nakon početka kuvanja…
…a ovako na kraju
Od ove količine šljiva dobila sam ovoliko pekmeza….
Izvor: kuvajmo-blogovski.com