Zapečena cvjetača sa preljevom od šampinjona


 2
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/2430171/

Fino vegertarijanso jelo koje mozete servirati kao samostalan obrok uz rizu i salatu ili kao prilog nekakam pohanom mesu.

Sastojci

 
  • velika cvjetača/karfiol/kavol
  • 100g naribanog sira/mozzarela/gauda i sl.
  • 1žlica ulja/za protvan
  • sol,papar

  • Umak:
  • 450g svježih šampinjona
  • mali luk
  • češanj češnjaka
  • grančica timijana
  • 1žličica maslaca +mlaz maslinovog ulja
  • 150ml Kokošji temeljac za jela Podravka
  • 100ml vrhnja za kuhanje
  • žlice ribanog parmezana
  • 100ml bijelog vina ili temeljca
  • sol,papar
  • Priprema

    1. 1.
      Operite i ocistite cvjetacu .Pazite da vam glava cvjetace ostane cijela.Mozete je namociti u dosta hladne vode sa octom da izadu eventualni stavnonici.
      Sacuvajte lisce cvetace ,maknite ga i ogulite od debelih djelova lista .Male /mlade listice mozete ostaviti cijele.
      Zagrijte vodu sa solju pa kuhajte cvjetacu nekih 15 min/ili koliko vec treba da lagano omeksa ali nikako je nemojte prekuhati ,kratko prije kraja dodajte lisce.
      Ocijedite .
      U zdelu za pecenje stavite sasvim malo maslinovog ulja.Stavite cvjetacu oko nje stavite skuhano lisce.
      Pospite cjetacu naribanim toplivim sirom.Stavite u zagrijanu pecnicu na 10 min.
      Za to vrijeme napravite umak.
      Na zagrijanom maslacu sa mlazom ulja ,dodajte na sitno nasjeckani luk i cesnjak ,kratko pirjajte da luk uvene pa dodajte sampinjone/oprane i narezane/i timijan nastavite pirjati dok sampinjoni se ne zapeku i omeksaju.
      Podlijte bijelim vinom ili temeljcem,deglazirate kratko tavu /neka se podigne sve zapeceno sa dna/dodajte temeljac i vrhnje za kuhanje ,pustite da na lagano kuha 5 min.da se sve ugusti.Dodajte naribani parmezan i dobro promijesajte.
      Posolite i popaprite po ukusu.


    2. 2.
      Izvadite cvjetacu iz pecnice,sir bi se trebao otopiti i dobit finu boju.
      Prelijte dobivenim umakom od sampinjona.Vratite u pecnicu na jos 10min.Da se sve fino zapece.
    3. 3.
      Servirajte toplo posuto svjeze nasjeckanim persinom ili vlascem.

    Posluživanje

  • izvor:http://www.coolinarika.com/