2
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/2430171/Fino vegertarijanso jelo koje mozete servirati kao samostalan obrok uz rizu i salatu ili kao prilog nekakam pohanom mesu.
Sastojci
- 1 velika cvjetača/karfiol/kavol
- 100g naribanog sira/mozzarela/gauda i sl.
- 1žlica ulja/za protvan
- sol,papar
- Umak:
- 450g svježih šampinjona
- 1 mali luk
- 2 češanj češnjaka
- 1 grančica timijana
- 1žličica maslaca +mlaz maslinovog ulja
- 150ml Kokošji temeljac za jela Podravka
- 100ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice ribanog parmezana
- 100ml bijelog vina ili temeljca
- sol,papar
Priprema
- 1.Operite i ocistite cvjetacu .Pazite da vam glava cvjetace ostane cijela.Mozete je namociti u dosta hladne vode sa octom da izadu eventualni stavnonici.Sacuvajte lisce cvetace ,maknite ga i ogulite od debelih djelova lista .Male /mlade listice mozete ostaviti cijele.Zagrijte vodu sa solju pa kuhajte cvjetacu nekih 15 min/ili koliko vec treba da lagano omeksa ali nikako je nemojte prekuhati ,kratko prije kraja dodajte lisce.Ocijedite .U zdelu za pecenje stavite sasvim malo maslinovog ulja.Stavite cvjetacu oko nje stavite skuhano lisce.Pospite cjetacu naribanim toplivim sirom.Stavite u zagrijanu pecnicu na 10 min.Za to vrijeme napravite umak.Na zagrijanom maslacu sa mlazom ulja ,dodajte na sitno nasjeckani luk i cesnjak ,kratko pirjajte da luk uvene pa dodajte sampinjone/oprane i narezane/i timijan nastavite pirjati dok sampinjoni se ne zapeku i omeksaju.Podlijte bijelim vinom ili temeljcem,deglazirate kratko tavu /neka se podigne sve zapeceno sa dna/dodajte temeljac i vrhnje za kuhanje ,pustite da na lagano kuha 5 min.da se sve ugusti.Dodajte naribani parmezan i dobro promijesajte.Posolite i popaprite po ukusu.

- 2.Izvadite cvjetacu iz pecnice,sir bi se trebao otopiti i dobit finu boju.Prelijte dobivenim umakom od sampinjona.Vratite u pecnicu na jos 10min.Da se sve fino zapece.

- 3.Servirajte toplo posuto svjeze nasjeckanim persinom ili vlascem.

Posluživanje
- 1.
- izvor:http://www.coolinarika.com/