4
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/656507/
Ako volite Oreo keks i ako ste u potrazi za receptom za tortu koja se ne pece,a u isto vrijeme izgleda jako dekorativno i mocno,onda ste ,nadam se sa ovim receptom zavrsili pretragu!Torta na presjeku izgleda predivno,a o bogatstvu okusa da i ne govorim!To morate probati i uvjeriti se sami!
Sastojci
- Za podlogu:
- 2 pakovanja (154 gr pakovanje) Oreo keksa
- 100 gr otopljenog maslaca
- Cokoladna krema:
- 200 gr tamne cokolade
- 1 dl secera u prahu
- 100 gr maslaca
- 2 kasike hladne,jake kave ili likera od kave
- 7 komada oreo keksa za slaganje u krug
- Cokoladni mousse:
- 100 gr tamne cokolade
- 50 gr maslaca
- 2 kasikice jake kave
- 1 dl secera u prahu
- 6 bjelanjaka
- 2 lista zelatina
- Krema od sira i Orea:
- 250 gr philadelphia light
- 2.5 dl slatkog vrhnja
- 200 gr bijele cokolade
- 1/2 limenke slatkog,kondenzovanog mlijeka
- 1 kasikica vanili ekstrakta (moze i vanili secer,mahuna vanilije i sl.)
- 4 lista zelatina
- 1 pakovanje oreo keksa (moze i mini oreo ako imate)
Priprema
- 1.Za podlogu cete izmrviti ili samljeti oreo keks (cijeli sa kremom) i u njega dodati otopljeni maslac,dobro izmjesati i utisnuti u modlu za torte promjera 24-26 cm.Moja je bila 24 cm. i bila je sasvim puna na kraju.Ostavite u hladnjak dok pravite cokoladnu kremu.
- 2.Za cokoladnu kremu cete pjenasto izmiksati maslac i secer u prahu,u to dodati kavu i otopljenu cokoladu.Miksajte sve oko 5 min. da dobijete finu kremu.

- 3.Uzmite podlogu iz hladnjaka i premazite je kremom.Na kremu u krug poslazite 7 oreo keksa i ostavite na stranu.

- 4.Za cokoladni mousse cete otopiti cokoladu i maslac i u vruce dodati dva lista zelatina,koja ste prethodno natopili u hladnoj vodi i dobro ocjedili.Sve dobro izmjesajte da se zelatin otopi u cokoladi.Bjenanjke cvrsto izmiksajte sa secerom u prahu i dodajte kavi i lagano spatulom umjesajte otopljenu cokoladu ,Sve lagano izmjesajte da se fino spoji.Ostavite ga na kratko u zamrzivac da se malo stvrdne,lakse ce se stavljati na oreo kekse.
- 5.Za kremu od sira otopite bijelu cokoladu i pjenasto je izmiksajte sa philadelphia sirom.U to dodajte kondenzovano mlijeko i miksajte 1-2 min.Dodajte i vanili ekstrakt.U to dodajte 4 lista zelatina,koja ste natopili u hladnoj vodi,dobro ocjedili i otopili u malo vruce vode(kasika,dvije vode).Otopljeni zelatin umjesajte u kremu od sira.Cvrsto izmiksajte slatko vrhnje i lagano umjesajte u kremu od sira i u to dodajte izlomljene oreo kekse.Sve lagano izmjesajte i pripremite se za slaganje torte!
- 6.Slaganje;Napravili ste podlogu i premazali je cokoladnom kremom,na koju ste poslagali u krug oreo kekse.Sad uzmite cokoladni mousse i kasikom stavljajte gomilice u krug da pokrijete oreo kekse.Meni je ostalo par kasika viska,ali ako radite u vecem kalupu bit ce vam taman dosta.

- 7.Sad uzmite krem od sira i orea i prvo kasikom popunite krug u sredini,pa isto kasikom popunite prostor oko stjenke i onda pokrijte kremom cijelu tortu!

- 8.Ostavite je u hladnjak najbolje preko noci.

- 9.Kada je dobro ohladjena uzmite noz i obrubite je oko stjenke da se odvoji i skinite obruc!Pustite masti na volju i ukrasite tortu!

Posluživanje
Sjecite na fete i posluzite!- 1.
- izvor:http://www.coolinarika.com/