Torta Lejla



Ime torte nastalo po Lejlinim zeljama sastojaka :) svima je se rezultat svidio



Sastojci

  • Kore za tortu 2x
  • jaja
  • 80g secera u prahu
  • 20g sitnog secera
  • 100g brasna
  • 1 mala kasika praska za pecivo
  • 50 ml vode
  • 50 ml ulje
  • 40g cokolade za kuhanje

  • Fil krema
  • puding od cokolade
  • 4 velike kasike sitnog secera
  • 400 ml mlijeka
  • 70g nugata
  • 100g margarina za kreme
  • 50g isjeckane cokolade sa keksom

  • za dekoraciju
  • 1 pakovanje kreme za torte ukuscokolada
  • 125ml mlijeka
  • 150g smrznutih ili svjezih jagoda
  • 1 pakovanje crveni zele preliv za torte
  • 250ml vode
  • 4 velike kasike sitnog secera
  • izrendane cokolade
  • marmelade od jagode
  • Priprema

    1. 1.
      Za kore:
    2. 2.
      Rernu ugrijati na 200 °C. Bijelance i sitni secer dobro umiti. Zumanjke i secer u prahu mutiti dodati vodu i ulje i dalje mutiti (10min). Brasno i pecivo za prasauk u smjesu umutit sa zicom pa dodati istopljenu cokoladu na kraju lagano dodati umuceno bijelance. Smijesu staviti u formu za torte i peci oko 10min, provjeriti sa cackalicom dali je peceno.
    3. 3.
      Za fil kremu:
    4. 4.
      ml mlijeka, secer i nugat staviti da prokuha. 100ml mlijeka umjesati za prahom za puding, kad mlijeko prokuha dodati umuceni puding i mutiti dok bude gustu. Ostaviti da se ohladi. U ohladjen puding umutiti sa mikserom margarin i dodati isjeckanu cokoladu.
    5. 5.
      Priprema torte:
    6. 6.
      Prvo koru premazati cijelom fil kremom staviti drugu koru i premazati je marmeladom od jagode. U sredinu torte poredati otopljene ili svjeze jagode, preliti zelejom, pripremljen od zele praha, vode i secera. Tortu okolo premazati kremom za tortu, pripremljena od praha za kremu i mlijeka, i ukrasiti sa kremom za tortu. I posuti isjeckanom cokoladom. Ostaviti da se ohladi. Prijatno :)
    7. izvor:http://www.coolinarika.com/