Limun torta






Fina osvezavajuca torta, podloga od keksa, biskvit i krema sa ukusom limuna, maline


Sastojci

Podloga
75 g putera
1 kasika marmelade od narance
180 g mlevenog keksa


Biskvit
3 jaja
30 g gustina
40 g brasna
50 g secera
2 kasike soka od limuna
naribana limunova korica


Krema
500 ml slatkog vrhnja
500 g mascarpone sira
3 slag fixa
3 kasike secera
naribana limunova korica


Ostalo
150 g malina
marmelada od malina
kokos
gumpaste ukras (optional)

Priprema

Za podlogu, otopiti puter i marmeladu pa umesati mleveni keks. Rastanjiti na tanjiru za posluzenje unutar obruca kalupa za tortu oblozenog prozirnom folijom. Ostavite da se stegne.

Za biskvit, umutite cvrst sneg od belanaca. Umutite zumanca sa secerom, brasnom, gustinom, limunovim sokom i limunovom koricom. U zumanca umesajte kasiku snega od belanaca pa zatim istresite u preostala belanca i lagano izmesajte. Istresite u kalup oblozen pek papirom i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Gotovo izvadite iz rerne, ostavite da odstoji par minuta pa istresite na resetku da se skroz ohladi. Ohladjeno presecite na pola.
Za kremu, umutite slatko vrhnje sa secerom, limunovom koricom i slag fixom, pa dodajte umuceni mascarpone i spojite.
Podlogu torte namazite marmeladom od malina, zatim kremom od sira, stavite koru, pa marmeladu pa sveze maline, prekrijte kremom i ponovite. Ostavite par sati u frizideru, zatim skinite obruc, poravnajte kremu i ukrasite, npr. pospite kokosom kao na slici i na vrh mozete staviti uvrnutu krisku limuna za jednostavnu varijantu ili gumpaste cvetni aranzman za nesto komplikovaniju varijantu.
Gotova torta
izvor:http://www.coolinarika.com/