Sastojci
- Biskvitno tijesto
- 5 jaja
- 15 dag šećera
- 0,3 dl likera od naranče
- 2 dl jogurta
- 0,5 dl ulja
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 20 dag brašna
- pola paketića praška za pecivo
- i još dodatno
- 5 dag lješnjaka
- 2 bjelanjka
- Krema
- 6 dl mlijeka
- 3 žutanjka
- 10 dag šećera
- 1 paketić vanilin-šećera
- 4 jušne žlice (pune) brašna
- 10 dag maslaca
- 2,5 dl vrhnja za šlag
- Za ukrašavanje
- 8 dag čokolade za kuhanje
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 2-3 žlice ulja
- 2 jušne žlice šećera u prahu
Priprema
- 1.Prije samog početka, naranče operite i posušite, naribajte im koricu, a zatim iscijedite sok.Korica će biti potrebna u pripremi kreme.U sok dodajte 0,3 dl likera od naranče. Od ukupne količine tekućine odvojite 2 žlice koliko će biti potrebno pri ukrašavanju torte, a ostatkom ćete škropiti kore.Lješnjake grubo sameljite.Vrhnje za šlag (2,5 dl) istucite u čvršći šlag. Jednu trećinu odvojite za pripremu kreme od naranče, a dvije trećine spremite za šlag-kremu kojom ćete premazati tortu izvana.S 3 žlice vrhnja za šlag ćete kasnije pripremiti glazuru.
- 2.
Krema
Od ukupne količine mlijeka odvojite 2 dl. U njega umutite žutanjke (2 bjelanjka od tih jaja će vam trebati kasnije!), šećer i vanilin šećer, ribanu koricu naranče, te brašno. Miješajte dobro da nema grudica.Ostatak mlijeka zakuhajte. - 3.U kipuće mlijeko u tankome mlazu miješajući ulijte smjesu žutanjaka. Kuhajtemiješajući na vodenoj pari dok krema ne zgusne.U toplu kremu umiješajte maslac.Neka se krema sasvim ohladi prije daljnje upotrebe! Odvojite od toga jednu punu žlicu - za kasnije.
- 4.Pripremljenu jednu trećinu šlaga umiješajte u sasvim ohlađenu kremu. Dobro izmiješajte.U ostatak šlaga umiješajte odvojenu količinu žute kreme - time ćete ukrasiti tortu izvana.Obje kreme držite na hladnome do slaganja torte!
- 5.
Tijesto
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Od tih bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. - 6.Pjenasto umutite žutanjke sa šećerom i likerom od naranče. Dodajte jogurt, ulje i rastopljenu čokoladu. Miksajući smjesu, usipavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.Na kraju, miješajući polako, dodajte snijeg od bjelanjaka.
- 7.Okrugli kalup namastite i nabrašnite (ili obložite papirom za pečenje).Ulijte smjesu za tijesto i stavite peći na 220°C oko 40 minuta (provjerite štapićem je li sredina tijesta pečena).
- 8.Pečenome tijestu odrežite gornju koru, a ostatak prerežite vodoravno u 3 jednaka sloja. Donji sloj stavite na stranu - to će biti gornji pokrov.Ostavite da se ohlade, a zatim 2 preostala središnja sloja stavite jedan na drugi i tankim nožem izrežite u četiri kruga (vidi priloženu shemu).Za slaganje torte bit će vam potrebni svi krugovi označeni smeđom bojom i brojevima 1 i 3. Od narančasto označenih krugova trebat će jedan najmanji (br 4) i jedan onaj širi (br 2).
- izvor:http://www.coolinarika.com/
- 1.
- Ostalo
- 2-3 naranče
- 0,3 dl likera od naranče