/slika/3714/
Voćnu tortu izabrat ćemo kada poželimo lagano i sočno osvježenje, a ova je upravo takva! Prhko tijesto s elementom iznenađenja (bademom!), kuhana vanilijina krema i sezonsko voće, naravno, trebaju i – šlag na kraju
Sastojci
- Za tijesto:
- 200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 150 g maslaca
- 70 g šećera
- 2 žumanjka
- 40 g badema
- korica limuna
- Za vanilin kremu:
- 3 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
- 10 g Gussnela Dolcela
- 250 ml mlijeka
- rum
- Za želatinu:
- 400 g svježeg voća (breskve, kivi, bobice, ribizl ili voće iz kompota)
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 vrećica Preljeva za torte Dolcela
/slika/3714/
Priprema
- 1.
Brašno i ohlađen, na listiće narezan maslac dobro razmrvite, pa dodajte šećer, žumanjke, mljevene bademe, ribanu koricu limuna i umijesite prhko tijesto.
- 2.
Ostavite ga počivati na hladnom mjestu 1-2 sata. Tijesto malo premijesite i razvaljajte u krug veličine plitkog kalupa za pečenje torte.
- 3.
Kalup premažite maslacem, obložite ga tijestom, a rub malo podignite. Stavite peći na temperaturu od 200°C oko 20 minuta.
- 4.
Pečeno tijesto ohladite i premažite ga vanilin kremom. Gore rasporedite oprano, dobro ocijeđeno voće i pospite šećerom u prahu. Nakon toga pripremite preljev za torte prema uputi na vrećici, pa njime prelijte voće i stavite da se ohladi.
- 5.
Vanilin kremu pripremite na sljedeći način: žumanjke i šećer dobro izmiješajte, dodajte vanilin šećer, Gussnel i malo hladnog mlijeka. Sve izmiješajte i zakuhajte u preostalo vruće mlijeko.
- 6.
Miješajući kuhajte 8-10 minuta na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Po želji dodajte malo ruma. Kuhanu kremu ohladite.
Posluživanje
Tortu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet
Ukoliko želite, tijesto možete premazati marmeladom od marelica, a zatim rasporediti kremu od vanilije.
izvor:http://www.coolinarika.com/