Bajadera

Ovaj kolač izgledom i okusom podsjeća na poznatu bombonijeru ”Bajadera”, a budući da može stajati i do desetak dana, idealan je za blagdanske dane.


Sastojci za Bajadera kolač
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih keksa (petit beurre ili slično)
75 dkg čokolade
Glazura
150 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca
Ušpinati šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuhati dok se sav šećer otopi, a smjesa postane sirupasta)
Sastojci za Bajadera kolač
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih keksa (petit beurre ili slično)
75 dkg čokolade
Glazura
150 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca
Ušpinati šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuhati dok se sav šećer otopi, a smjesa postane sirupasta)
Priprema kolača

Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovno počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orahe i kekse. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dvije boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti stanijolom te prvo uliti tamnu, a onda svijetlu smjesu. Preko svega preliti glazuru. Napomena: U originalnom receptu za bajadera kolač glazura se radi od 150 g čokolade i žlice masti.


izvor:http://www.recepti.hr/