Polneti modri patlidzani

Sastojci

 
  • Modri patlidzani
  • Passata ili salsa domasna
  • Suvomesnato (ili 500 gr meleno meso)
  • 2-3 glavici Kromid
  • 300 gr Iseckan kaskaval
  • Origano
  • Sol
  • Priprema

    1. 1.
      Se secat patlidzanite na polovina.Sredinata se vadi i se secka na sitni parcinja.
    2. 2.
      Se secka kromid i se stava vo tava da se proprzi.
    3. 3.
      Se dodava iseckanata sredina od modrite patlidzani i se przi zaedno so kromidot.
    4. 4.
      Koga se veke skoro omeknati kromidot i sredinata od patlidzanot,se dodava suvemesnatoto ili melenoto meso da se proprzi nekolku minuti i se dodava salsata da se izdinsta se ubavo.Moze da se stavia malku luk,vo prav ili svez.
    5. 5.
      Vo meguvreme moze,no ne e nuzno da se stavat patlidzanite vo rerna malku da se omeknat.Se stavaat na potivka temperatura,jas licno ne gi potpekuvam,pred glavnoto pecenje.
    6. 6.
      Potoa se polnat patlidzanite i odozgora se stavaat nekooku listovi kaskaval za da se zatvori ubavo patlidzanot.Vo tavata se stava malku voda i maslo.
    7. 7.
      Se stavaat da se pecat vo zagreana rerna na 180 stepeni.Odozgora se pokrivaat so alu folija,za da se omeknat patlidzanite.
    8. 8.
      Okolu 15 minuti pred kraj,se vadi folijata za da se potpecat ubavo odozgora.

    Posluživanje

    Moze so parmezan i kecap. :)
  • izvor:http://www.coolinarika.com/