3
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/846961/
.
" ova torta je malo drugčija verzija lješnjak mousse torte, ali je toliko savršena da koju god verziju izaberete nećete pogriješiti ! Ukusna poslastica od nutele,lješnjaka,marcapone sira prelivena milka Noisete čokolodom za optimističan početak Nove godine"
Sastojci
8 osoba- PODLOGA
- 130 g maslaca
- 100 g glatkog brašna
- 3 velike žlice šećera u prahu
- 4 velike žlice gorkog kakao praha
- 5 velikih žlica prženih mljevenih lješnjaka
- 1 vanilin šećer
- KREMA MOUSSE
- 400 G sira mascarpone
- 300 g nutelle
- 500 ml vrhnja za šlag ( NE ZAMJENA ZA ŠLAG)
- 1 krem fix za šlag
- 3 velike žlice šećera u prahu
- 3 velike žlice gorkog kakaa
- 1 vrećica želatine
- 15 praline čokoladnih kuglica s cijelim lješnjakom
- ČOKOLADNA KREMA
- 300 g noisette MILKA čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
Priprema
- 1.Za podlogu rukama umiješajte otopljeni maslac,brašno,kakao,šećer i mljevene pržene lješnjake.pripremljenu smijesu prebacite u namašćeni kalup za tortu obložen papirom za pečenje , te prstime proširite tijesto dok ne prekrijete cijeli kalup. Smjesu izbodite vilicom na više mjesta, te stavite u pećnicu na 20 minuta na temperaturi od 170 stupnjeva
- 2.Tijesto ostavite da se ohladi, te u medjuvremenu krenite s pripremom kreme.
- 3.U većoj posudi izmiješajte marscapone sir i nutellu. Želatinu pripremite po uputstvu s vrećice, te ju dodajte nutelli i i marcaponeu, promiješajte smijesu s žlicom i ostavite sa strane.
- U drugoj posudi mikserom izradite šlag,nakon 2-3 minute miksanja dodajte kremfix,poslije 30 tak sekundi 4 žlice šećera, te na kraju 4 žlice kakaa. sastojke stavljajte ovim redom i s manjom brzinom na mikseru, kako šlag ne bio postao "vrhnje"
- 5.U smjesu nutelle i marscaponea dodajte dodavajte postupno izmiksani šlag. Sve dobro pomiješajte .
- 6.Praline kuglice prerežite na pola, tako da dobijete 30 polovica pralina.
- Na pečenu podlogu stavite malo kreme kako bi prekrili dno , a onda uz rub torte (cca 1 cm od ruba) poredajte polovice pralina okolo cijele podloge. Dodajte preko svega ostatak kreme te ostavite preko noći da se stisne .
- Za pripremu čokoladne kreme, na laganoj vatri zagrijtešlag ( pripazite da ne prokuha)tako zagrijanom vrhnju dodajte omekšanu čokoladu (potrganu na kockice). pustite par minuta da se čokolada otopi, pa sve dobro promiješajte . Ostavite da se ohladi 15-20 minuta, povremeno promiješajte.
- 9.Ohlađenu kremu još uvijek u tekućem stanju prelijte preko torte koju ste predhodno izvadili i kalupa, sve lijepo zaokružite s čokoladnom kremom te vratite u hladnjak na par sati.
- Kad se torta dobro ohladi, poslužite je i i po želji ukrasite. Ja je nisam ukrašavao da ne pokvarim jednostavnost savršenstva!
Posluživanje
Ovu tortu je SSSiena poslužila za svoj 35 rodjendan, pa s obzirom da sam i ja napunio iste godine nedavno , red je da i ja napravim isto, samo što nisam u 5 dućana u Zagrebu uspio pronaći giotto kuglice, pa sam ih zamjenio pralianama !
- 1.
izvorhttp://www.coolinarika.com/