NUTELLA LJEŠNJAK TORTA



.
ova torta je malo drugčija verzija lješnjak  mousse torte, ali je toliko savršena da koju god verziju izaberete nećete pogriješiti ! Ukusna poslastica od nutele,lješnjaka,marcapone sira prelivena milka Noisete čokolodom za optimističan početak Nove godine"


Sastojci

  8 osoba
  • PODLOGA
  • 130 g maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • 3 velike žlice šećera u prahu
  • 4 velike žlice gorkog kakao praha
  • 5 velikih žlica prženih mljevenih lješnjaka
  • 1 vanilin šećer
  • KREMA MOUSSE
  • 400 G sira mascarpone
  • 300 g nutelle
  • 500 ml vrhnja za šlag ( NE ZAMJENA ZA ŠLAG)
  • 1 krem fix za šlag
  • 3 velike žlice šećera u prahu
  • 3 velike žlice gorkog kakaa
  • 1 vrećica želatine
  • 15 praline čokoladnih kuglica s cijelim lješnjakom
  • ČOKOLADNA KREMA
  • 300 g noisette MILKA čokolade
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • Priprema

    1. 1.
      Za podlogu rukama umiješajte otopljeni maslac,brašno,kakao,šećer i mljevene pržene lješnjake.pripremljenu smijesu prebacite u namašćeni kalup za tortu obložen papirom za pečenje , te prstime proširite tijesto dok ne prekrijete cijeli kalup. Smjesu izbodite vilicom na više mjesta, te stavite u pećnicu na 20 minuta na temperaturi od 170 stupnjeva
    2. 2.
      Tijesto ostavite da se ohladi, te u medjuvremenu krenite s pripremom kreme.
    3. 3.
      U većoj posudi izmiješajte marscapone sir i nutellu. Želatinu pripremite po uputstvu s vrećice, te ju dodajte nutelli i i marcaponeu, promiješajte smijesu s žlicom i ostavite sa strane.
      1. U drugoj posudi mikserom  izradite šlag,nakon 2-3 minute miksanja dodajte kremfix,poslije 30 tak sekundi 4 žlice šećera, te na kraju 4 žlice kakaa. sastojke stavljajte ovim redom i s manjom brzinom na mikseru,  kako šlag ne bio postao "vrhnje"
      2. 5.
        U smjesu nutelle i marscaponea dodajte dodavajte postupno izmiksani šlag. Sve dobro pomiješajte .
      3. 6.
        Praline kuglice prerežite na pola, tako da dobijete 30 polovica pralina.
      4. Na pečenu podlogu stavite malo kreme kako bi prekrili dno , a onda uz  rub torte (cca 1 cm od ruba) poredajte polovice pralina okolo cijele podloge. Dodajte preko svega ostatak kreme  te ostavite preko noći da se stisne .
        1. Za pripremu čokoladne kreme, na laganoj vatri zagrijtešlag ( pripazite da ne prokuha)tako zagrijanom vrhnju dodajte omekšanu čokoladu (potrganu na kockice). pustite par minuta da se čokolada otopi, pa sve dobro promiješajte . Ostavite da se ohladi 15-20 minuta, povremeno promiješajte.
        2. 9.
          Ohlađenu kremu još uvijek u tekućem stanju prelijte preko torte  koju ste predhodno izvadili i kalupa, sve lijepo zaokružite s čokoladnom kremom  te vratite u hladnjak na par sati.
          1. Kad se torta dobro ohladi, poslužite je i i po želji ukrasite. Ja je nisam ukrašavao da ne pokvarim jednostavnost savršenstva!

          Posluživanje

          Ovu tortu  je SSSiena poslužila za svoj 35 rodjendan, pa s obzirom da sam i ja napunio iste godine nedavno , red je da i ja napravim isto, samo što nisam u 5 dućana u Zagrebu uspio pronaći giotto kuglice, pa sam ih zamjenio pralianama !



izvorhttp://www.coolinarika.com/