Karibska torta od jagode


torta karibska jagoda - presjek 4
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/1564207/
..olitiga piratska šarlota, a sastojci će vam reći zašto. Ovo je torta koja je vec godinama u top-listi najdrazih i najtrazenijih torti za svecane prigode. Lijepa torta je uvijek fina za vidjeti, medjutim ukusom nadmasuje izgled.. Kremasta i socna ali dovoljno cvrsta da se bez muke reze u fine kriske. Sta jos reci..?! Ima dosta detalja na njoj koje iziskuju vrijeme i strpljenje, ali za ljubitelja dobre torte, svaki trenutak ulozen u ovu deliciju se isplati.

 






















  • Sastojci

     
    • kalup za torte 26 cm



  • Biskvit
  • 130 gr šećera
  • 100 gr bjelanjaka
  • jaja
  • 20 gr otopljenog maslaca
  • 25 gr brašna
  • 115 gr kokosovog brašna
  • 2 male kaš. kurkume (za boju, moze i bez)
  • 1 čep ruma
  • Dekoracija za biskvit
  • 50 gr otopljenog maslaca
  • 50 gr brašna
  • 50 gr bjelanjka
  • 50 gr šećera u prahu
  • 1-2 kapi crvene arome jagode
  • 0,5 kašičice škrobnog brašna, poravnate
  • Krema od jagode

    • 350 gr pirea od jagoda
    • 3,5 lista želatine
    • 350 gr mascarponea
    • 6 supenih k. šećera
    • 1 čep ruma






    Bijeli mousse
    • 350 ml kokosovog mlijeka
    • 2 supene k. kokosovog brašna
    • 350 ml slatkog vrhnja
    • 4 lista želatine
    • kora i sok od jedne vece limete (50 ml soka)
    • 10-12 listova mente
    • 15 ml ruma (ca. 2 kasike)
    • 6 supene k. šećera

    Preljev od jagode

    • 50-80 ml kupovnog sirupa od jagoda ili ostatci jagoda od kreme (propasirani)
    • .. vode dopuniti da bude 250 ml
    • 1 čep ruma
    • 2,5 lista želatine





    Ostalo

    • Pleh veličine pećnice
    • Obruč za torte promjera 26cm sa obrucem koji se skida

    Priprema

    1. 1.
      Prvo pravite dekoraciju za biskvit. Fora kod ove dekoracije je da se ravnate prema bjelanjku. Znaci izvagate bjelanjak i onda dodate isto toliko otopljenog maslaca, secera u prahu i brasna. Pomjesajte pjenjacom da ne bude grudvica. Umjesajte aromu ili boju, ako je tocitava jedna kasika tekucine onda morate dodati i jos malo skrobnog brasna (da ne bi bilo prevodnjikavo). Stavite u vrećicu za sendvice i makazama odrežite vrh u malu rupicu. Rozom smjesom šarajte šare po pek papiru koji ste stavili na veliku tepsiju od pecnice.
      Napomena: mozete olovkom iscrtati pek-papir. Okrenite papir na drugu stranu (da vam olovka ne bi ostala na tijestu), i onda sarajte dekoraciju po iscrtanom sablonu. ..Neka vas inspiriraju sare od Dinemakarske ili od Alek.
      Pleh sa dekoracijom stavite u zamrzivač, da se sare stvrdnu.

    2. 2.
      Drugi korak je biskvit.
      Uključite pećnicu na 200 stepeni. Otopite maslac (bez da provrije). Tucite bjelance sa pola šećera u čvrsti bijeli snijeg dok se sav secer ne otopi. U drugoj zdjeli miksajte jaja sa ostatkom šećera dok smjesa ne posvjetli i dok se ne udvostruči. U ovo polagano umješajte otopljeni maslac, kokos i brašno sa kurkumom u 2-3 navrata. Na kraju također polagano umješajte snijeg od bjelanjaka.  
      Biskvit njezno razmazite po zamrznutoj dekoraciji. Ne brinite o šarama, ostaće baš onakve kakve ste ih napravili, neće se razliti. 
      Biskvit pecite 8 - 12 minuta, ovisno o veličini pleha t.j. debljini biskvita t.j. jačini pećnice. Nakon 8 minuta svakako provjerite tijesto, ne bi trebalo da vam donja strana potamni da bi se sare lijepo isticale.  
      Gotovu koru staviti na resetku da se malo prohladi. Okrenuti je na tacnu/pladanj i polagano skinuti pek papir. Ako su vam krajevi potamnjeli ili ako su nepravilni, odrežite ih nožem.

    3. 3.
      Sljedeci korak je rezanje biskvita. 
      Uzmite obruc od kalupa 26cm, te stijenke prislonite na biskvit. Isjecite trake biskvita kojim cete obloziti stijenke. Vodite racuna da vam visina traka treba biti 1,5-2 cm niza od stijenki.
      Ove trake rezete baš od onog dijela biskvita gdje su šare najljepše, jer će taj dio biti vanjska strana torte.

      Trake postavite, t.j. nabijte uz stijenke kalupa, sa sarama na vanjskoj strani. Sada oblozen obruc postavite na ostatak biskvita i izrezite donju koru po mjeri. Ostatke biskvita sacuvajte, iskiristicete ga za filovanje.

    4. 4.
      Fil od jagoda:
      Ja kupujem jagode kad im je sezona, ukuham ih dok se ne reduciraju za 1/3 sa malo šećera (znači ostane mi 2/3 od početne kilaže), te zamrznem u odvaganim porcijama. Tako uvijek imam spreman polu-fabrikat za torte. Ako nemate ovo, uzmite ca. 400 - 500 grama zaleđenih jagoda te ukuhavajte sa 2 kašike šećera. Od ovog odvojite 350 grama za tortu. Ostatak mozete iskoristiti za glazuru torte ili po želji (frape, preljev za sladoled, zamrznite itd.).

      Namacite listove želatine u hladnoj vodi nekih 10tak min. Mascarpone izmiksajte kratko na najnizoj brzini da bude kremast (pretjerano miksanje mu razbija strukturu). Pire od jagoda i secer zagrijte dok ne prokuha. Sklonite s vatre i u jos vrucu smjesu umjesajte listove želatine. Cim se zelatina otopi, dodajte 1/3 mascarponea i mješajte pjenjačom (ne mikserom, jer ne želite mjehuriće zraka u filu). Potom umjesajte ostatak mascarponea i dobili ste slasnu, kompaktnu kremu.
      Kremu izlijte u kalup gdje ste vec pripremili dno i stijenke biskvita. Sada uzmite one ostatke biskvita i zabadajte u kremu okomito (koliko je moguce jer je krema tecna). Ne mora biti perfektno uspravno, u svakom slucaju ce izgledati lijepo i interesantno kad budete razrezali tortu. Stavite u zamrzivač. 
    5. 5.
      Karibski mousse:
      Stavljate želatinu u hladnu vodu da omekša. Za to vrijeme kokosovo mlijeko, kokosovo brašno, sitno isjeckanu mentu, šećer, rum, sok i koricu limete stavljate na vatru tek da prokuhaju. Skidate s vatre i dok je mirišljava tekućina još vruća, umjesajte zelatinu. Ostavite sa strane da se ohladi.
      Izmiksajte slatko vrhnje do konzistencije cvrsceg jogura. Ako je slag precvrst nece se dobro umjesati u kremu i necete dobiti teksturu moussa. Ovakav polu-slag dodajte u mlako-hladnu smjesu: prvo jednu trecinu, pa onda i ostatak. Radite njezno i brzo, t.j. u par navrata samo da se smjesa spoji. Pretjerano mjesanje izbija zrak i mousse vam nece biti 'fluffy' pahuljast ;)  Mousse prelijete preko sloja od jagode te odlozite ponovo u zamrzivac.
    6. 6.
      Zele od jagode:
      Ostavite želatinu da nabubri u hladnoj vodi. Napravite sok od jagode sa sirupom (ili iskoristite ako vam je ostalo jagoda iz prijasnjeg koraka). Pola ove tekucine zagrijavate do ključanja, skinete sa vatre i dok je tekućina još vruća, primješate želatinu. Sad dodajte ostatak soka i rum. Ovim postepenim dodavanjem hladnog soka u toplu zelatinu, posticete da se smjesa brze zelira. Ovakav mlak zele ce se vrlo brzo i ravnomjerno stisnuti na zamrznutoj torti.  

    7. 7.
      --> Trik kod ove torte je da svaki sloj zamrznete i na njega stavljate novi sloj. Ovako cete dobiti prekrasne ravne slojeve kad budete rezali tortu. 
      --. Zelatine nema previse i parfe kreme nisu gumenaste, a sasvim su dovoljno cvrste. Obozavam torte koje se savrseno daju rezati, a ova je bas takva.
      --> Tortu rado pravim za specijalne prilike jer je prava delikatesa. Prakticna je za praviti par dana ranije, onda svako vecer nadodate po jedan sloj na onaj zamrznuti. Ako cete je sluziti uvecer, prebacite je to jutro iz zamrzivaca u frizider.
      --> Torta može da stoji u zamrzivaču mjesec dana. 
      --> Kurkumu stavljam u tijesto jer nema izražen ukus, a daje korama veselu žućkastu boju (bez umjetnih boja). Međutim za ukus torte nije neophodno.

    Posluživanje

    Ako želite mekanu tortu, odledite je najmanje 8h prije posluživanja u frizideru (ili prekonoci). Ako je odledite 4-6 sati prije služenja, dobićete finu polu-ledenu deliciju. Za ukras nisam navela sastojke, prepustite se svojoj masti..Tortu također možete praviti i kao šarlotu (donja slika), fil ostaje isti. Bon apetit!

    izvor:http://www.coolinarika.com/