Sastojci za prhko tijesto:
40 dag brašna (glatko)
25 dag maslaca
ili 20 dag masti
13 dag kristal šećera (čim sitnijeg)
4 žutanjka
po potrebi 2 jušne žlice vode
Sastojci za nadjev:
7 dag lješnjaka
7 dag badema
16 dag šećera u prahu
4 bjelanjka
oko 2 grozda zrelog crnog ili bijelog grožda, sitnijeg zrna (cca 1/2 kg)
PRIPREMA
Prhko tijesto
Prosijati brašno na dasku. U sredini načiniti jamicu i staviti šećer i žutanjke. Na rubove kupa brašna stavljati hladni maslac (ili mast) izrezan na listiće. Prstima utrljavati maslac u brašno kako bi se dobile čim sitnije mrvice. Povezati sa šećerom i žutanjcima, a ako se pod prstima osjeća tvrdoća tijesta, pridodati i žlicu, dvije vode. Brzo umijesiti tijesto (ne smije se ugrijati), oblikovati pravokutnik i podijeliti ga na 3 jednaka dijela. Svaki dio umotati u prozirnu foliju i pohraniti na hladno oko 15 - 20 minuta.
Nakon stajanja na hladnom, odstraniti foliju sa prvog dijela tijesta i kratko ga premijesiti. Dasku posipati brašnom pa okruglo razvaljati tijesto. Tijekom valjanja potrebno je više puta valjak malo pobrašniti ili površinu tijesta kako se valjak ne bi lijepio. Takoder brašniti i dasku ispod tijesta, na način da se odigne dio tijesta i pobrašni dio ispod njega ili se tijesto zarotira kako bi se provjerilo da se nije zalijepilo. Može se valjati i na način da se tijesto prekrije prozirnom folijom pa se valja preko nje.
Ugrijati pećnicu na 180 st. C. Pomoću prstena kalupa (podlogu maknuti) za torte, izrezati krug razvaljanog tijesta (prisloniti na tijesto, utisnuti, zarotirati), omotati ga oko valjka i prenijeti na poleđinu širokog kalupa za pečenje. Na krug tijesta staviti prsten kalupa (ako viri malo tijesta ispod ruba prstena treba ga odrezati) i peći 8 - 10 minuta kako bi tijesto bilo svjetlo. Kalup sa prvim ispečenim krugom staviti da se prohladi oko 10 minuta (ne dulje kako se ne bi zalijepilo). Postupiti na isti način i sa ostala dva dijela tijesta.
Nadjev
Bobice grožda odvojiti od grozdova i maknuti peteljke. Oprati, ocijediti u cjedilu, staviti na papirnate ubruse i lagano provaljati da se bobice osuše.
Samljeti bademe i lješnjake. Bjelanjke sa mrvicom soli umutiti mikserom u čvrsti snijeg. U snijeg umiješati mikserom šećer u prahu i miksati dok masa ne postane gusta i glatka. Dodati bademe i lješnjake i promiješati žlicom ili kuhačom, ne mikserom.
U kalup za torte (zajedno sa dnom) staviti prvu ploču prhkog tijesta. Premazati 1/3 nadjeva od lješnjaka, utisnuti bobice grožda i staviti u ugrijanu pećnicu (na 175 st.C) 10 minuta da malo otvrdne. Izvaditi, staviti preko grožda drugi krug tijesta, premazati nadjevom, utisnuti bobice grožda i ponoviti postupak pečenja. Tako postupiti i sa trećim dijelom. Tortu malo ohladiti, prenijeti na tanjur za torte, maknuti prsten pa dno kalupa (povući ispod prema sebi kako bi torta kliznula sa podloge na tanjur). Ostaviti do sutradan da tijesto malo omekša, a bobice grožda ohlade.
Savjet
Kalup na kojem će se peći tijesto neka bude u blizini radne plohe na kojoj se valja tijesto, kako bi se u jednom potezu prenijelo tijesto na valjku. Ako se desi da tijesto prilikom prenašanja pukne, svejedno ga stavite na poleđinu kalupa,stavite prsten oko njega i jednostavno ga slijepite prstima
izvor:http://www.recepti.hr/