Sastojci za podlogu:
150 gr oreo keksa bez fila
60 gr putera, sobne temperature
Sastojci za kremu:
250 gr Ricotta sira (mladog sira)
250 ml mlecne slatke pavlake (33% m.m.)
30 g prah šećera
1/2 kasicice čiste arome vanilije
Sos od kupina:
150 g divljih kupina
Priprema podloge
Oreo kekse usitniti i izmješati sa puterom ,dok se sve ne sjedini.
Postaviti obruč kalupa prečnika 18cm na tanjir odgovarajuće veličine . Po dnu tanjira, ravnomjerno rasporediti smjesu od keksa i odložiti u frižider.
Sos od kupina:
Kupine (svježe ili smrznute) sjediniti sa šećerom i uz stalno mješanje zagrijavati na srednje jakoj vatri. Kada se šećer otopi, a kupine puste sok i omekšaju, smanjiti vatru, kupine izgnječiti viljuškom i ostaviti da se krčkaju svega nekoliko minuta (3-5min).Sos skloniti sa vatre.
U međuvremenu, pripremiti pola kesice želatina po uputstvu sa kesice: želatin razmutiti sa dvije kašike hladne vode. Ostaviti da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga dodati sosu od kupina (van izvora vatre) i dobro promješati dok se sav želatin ne rastopi i sjedini sa sosom.
Ovako pripremljen sos ostaviti na sobnoj temperaturi , dok pripremate krem.
Krem:
Prah šećer i Ricotta sir (mladi sir) izmješati kašikom.
U drugu posudu sipati slatku pavlaku i dodati aromu vanilije. Mutiti dok ne dobijete lijep pjenast šlag. Pazite da ga ne premutite!
U šlag, ručno umješati pripremljen sir, zatim dodati prohlađen sos od kupina i opet, vrlo lagano, sve ručno izmješati.
Napomena:
Ukoliko ne želite da odložite tortu u zamrzivač, u sos od kupina dodajte cijelu kesicu želatina i sve će biti u redu. Nakon sto se krema dovoljno stisne, možete je odmah preliti čokoladnom glazurom (kako inače pravite).
izvor:http://www.recepti.hr/
150 gr oreo keksa bez fila
60 gr putera, sobne temperature
Sastojci za kremu:
250 gr Ricotta sira (mladog sira)
250 ml mlecne slatke pavlake (33% m.m.)
30 g prah šećera
1/2 kasicice čiste arome vanilije
Sos od kupina:
150 g divljih kupina
100 g šećera
1/2 kesica želatina
Preliv:
50 g crne čokolade
2 kašike ulja
(Kalup prečnika 18cm)
1/2 kesica želatina
Preliv:
50 g crne čokolade
2 kašike ulja
(Kalup prečnika 18cm)
Priprema podloge
Oreo kekse usitniti i izmješati sa puterom ,dok se sve ne sjedini.
Postaviti obruč kalupa prečnika 18cm na tanjir odgovarajuće veličine . Po dnu tanjira, ravnomjerno rasporediti smjesu od keksa i odložiti u frižider.
Sos od kupina:
Kupine (svježe ili smrznute) sjediniti sa šećerom i uz stalno mješanje zagrijavati na srednje jakoj vatri. Kada se šećer otopi, a kupine puste sok i omekšaju, smanjiti vatru, kupine izgnječiti viljuškom i ostaviti da se krčkaju svega nekoliko minuta (3-5min).Sos skloniti sa vatre.
U međuvremenu, pripremiti pola kesice želatina po uputstvu sa kesice: želatin razmutiti sa dvije kašike hladne vode. Ostaviti da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga dodati sosu od kupina (van izvora vatre) i dobro promješati dok se sav želatin ne rastopi i sjedini sa sosom.
Ovako pripremljen sos ostaviti na sobnoj temperaturi , dok pripremate krem.
Krem:
Prah šećer i Ricotta sir (mladi sir) izmješati kašikom.
U drugu posudu sipati slatku pavlaku i dodati aromu vanilije. Mutiti dok ne dobijete lijep pjenast šlag. Pazite da ga ne premutite!
U šlag, ručno umješati pripremljen sir, zatim dodati prohlađen sos od kupina i opet, vrlo lagano, sve ručno izmješati.
Napomena:
Ukoliko ne želite da odložite tortu u zamrzivač, u sos od kupina dodajte cijelu kesicu želatina i sve će biti u redu. Nakon sto se krema dovoljno stisne, možete je odmah preliti čokoladnom glazurom (kako inače pravite).
izvor:http://www.recepti.hr/