Salenjaci


Sastojci:

800 g oštrog brašna
prstohvat soli
1,5 kvasac (60 g)
200 g kiselog vrhnja
1 cijelo jaje
2 žumanjca
2 dl toplog mlijeka
oko 400 g svinjskog sala
pekmez od šljiva

Priprema:

Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka, dodajte mu žličicu meda i malo brašna. Ostavite da se digne.
Brašno prosijte, dodajte sol, dignuti kvasac i promiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaje i žumanjke. Mijesite tijesto. Ako je veoma tvrdo ili ako niste mogli umijesiti svo brašno, dodajte malo toplog mlijeka, toliko koliko treba da umijesite srednje meko tijesto (čak malo tvrđe). Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom, da udvostruči veličinu. 

Tijesto razvaljajte na debljinu od skoro jednog prsta. Salo narežite na trakice i poredajte trakice jednu do druge tako da prekriju cijelo tijesto. Zatim preklopite tijesto na pola pa pritisnite da se salo utisne u tijesto. Preklopite tu polovicu pa ponovno pritisnite. Ostavite da se tijesto digne, dok ne udvostruči veličinu. 

Zatim premijesite još jednom, pritiščući tijesto da se salo utisne. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne podigne. Tijesto razvaljajte na debljinu od skoro jednog prsta i režite kvadratiće željene veličine. Na svaki kvadratić staviti 1/2 male žličice pekmeza od šljiva da pekmez ne iscuri pa preklopite. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite na 190°C, 13-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Salenjake poslužite posipane šećerom u prahu.



izvor:http://www.recepti.hr/